Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Кремиковски манастир Свети Георги
Кремиковският манастир, въпреки че се намира недалече от печално известния металургичен комбинат, всъщност е в неочаквано красива местност. Северно от квартал Кремиковци в полите на Стара планина, има красива гъста гъста гора. Над върховете на нейните дървета още от далече се белеят куполът и камбанарията на новата църква.Но далеч по-важна е по-малката и по-стара църква в двора на манастира, в която е съхранен един от най ценните ансамбли на средновековното българско изкуство. При това, за разлика от много други църкви описани в този сайт,  фреските са в голяма степен съхранени и са отлично реставрирани!  Да отбележим чие дело е реставрацията - архитектурният проект е на арх. Стоян Янев, а стенописите на първия етап от екип с ръководител Люба Красовска, а втория от екип начело със Замфир Петров.

Повярвайте ми - тук говорим за високо изкуство и наистина има какво да се види.

Църквата е сравнително малка, 5.50 Х 15 метра, едноапсидна, с полуцилиндричен свод. Градена е с камък, хоросан и тухли с орнамент вълчи зъб под корниза. От запад има по-високо преддверие, в чиято южна стена е и входната врата. В западната стена също е имало врата, сега зазидана, която е извеждала в някакъв тип екзонартекс, който днес не съществува.

Не е ясно откога датира самата църква. Традиционно се споменава 1493 г. , но всъщност това е годината, в която ктиторът Радивой я е подновил. Като се има предвид, че ктиторската композиция е в преддверието, а то изглежда по-късно от основното част на църквата, то е напълно възможно тя да е значително по-стара..Влизайки в основната част на църквата, право насреща виждаме едно от най-въздействащите изображения на Богородица Платитера /Ширшая небес/ в апсидата.Там е и запазеният олтарен камък, покрит с надписи.От двете страни над декоративен цокъл, имитиращ драперия е изобразен пояс от прави светци, над тях има образи в медальони и най-горе - сцени от страстите христови. За съжаление не са запазени сцените в най горния регистър и свода, където бихме могли да очакваме поне един прекрасен Пантократор, защото сводът е бил разрушен, може би при земетресение през 1503 г.

Иконостасът го нямя, уж е в някакъв музей. На южната стена има ниша, в която е изобразен свети Георги на кон, убиващ змея.Страхотно изображение. Впечатлява доспехът му, който според мен е много вероятно да е бригандина, чието наличие по българските земи по принцип е спорно, както и разкошната му сабя.В олтара са обичайните изображения на свети отци.

ниша вляво от олтара.Започваме със северната страна. Първо е тази сцена - видението на Петър Александрийски.има прекрасно изображение на сцената Деисиси най- добрите изображения на светците войни от всички запазени наши църкви.Това са Меркурий, Теодор Тирон, Теодор Стратилат и свети Димитър.

На южната стена светците са цивилни, но практически не са запазени

Западната стена е изписана съвсем канонично - отляво на вратата Архангел Михаил с огромен меч,а отдясно Константин и майка му Елена.Над вратата - Успение Богородично.Цикълът със сцени от живота на Христос започва с рождението му, което е на южната стена.Обърнете внимание и на този жизнен фрагмент с двамата овчари напомнящ някои сцени от Джото.следващата сцена не я знам каква е, а след това е възкресението на Лазар, с Марта, която бърше стъпалата на Исус с косата си.На следващата сцена е влизането му в Йерусалим, с виковете "Осанна", постилането на дрехи под краката на магарето и катереното по палмите за по-добра видимост.Тайната вечеря,Умиването на нозетеи се прехвърляме на западната стена, където виждаме повредената за съжаление сцена с целувката на Юда и залавянето на Исусотричането на ПетърПрез това време Исус го водят  при Пилат,Който си умива ръцете
Следва Поругание, т.е около Исус танцувят непристойно , като може да обърнете внимание на размахваните кърпи, като на хорои естествено следва разпятието, което обаче почти не е запазеноПолагат Исус в гроба, като го увиват и в плащеница . Ако торинската плащеница беше истинска, то това би бил момента със създаването иОхрана охранява гробницата. Между другото това е една от най-интересните сцени - и изражението на войниците и въоръжението и особено сходните на
западноевропейските кетъл-шлемове.


следващата сцена с излизането от гроба не знам защо не съм я снимал и очевидно ще се връщам да я снимам пак

 и отново сцена от апсидатас нея приключвам първата част от темата.

Втората част ще бъде посветена на не по-малко интересното преддверие на църквата с прочутите ктиторски портрети на болярина Радивой и семейството му и още много интересни изображения.


ГАЛЕРИЯ

ГАЛЕРИЯ 2012

втора част

<a href="http://www.bigsauron.ru/" title="Всевидящее Око"><img border="0" alt="Всевидящее Око" style="border: 0px
Tags: Кремиковски манастир, Кремиковци, Свети Георги, стенописи, фрески
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments