?

Log in

No account? Create an account

Средновековните църкви в България


Previous Entry Поделиться Next Entry
Свети Йоан Летни на язовир Пчелина
medchurches


Параклисът е на изумително красиво място – на върха на висока скала, непосредствено до стръмния и скат към язовир „Пчелина”. Ама наистина е много красиво! Карате от Радомир за Кюстендил. След село Прибой завивате надясно към Поцърненци. В центъра има площад с магазин - зад магазина завивате наляво. Карате, стигате една махала, продължавате, стигате втора махала - Чифлика. Ще я познаете по чешмичката и паметника на малко площадче. Продължавате нагоре, пътят става макадам. На един скалист хълм над язовира ще видите и параклисчето.

Като се качите ще ахнете - намира се на ръба на отвесен бряг високо над водите на язовир Пчелина. Божествена гледка!

Казва се Свети Йоан Кръстител, малък еднокорабен с покрив от каменни плочи. Цилиндричен свод, абсида, две певници в двете надлъжни стени. Размери около 6 Х 4.60 м . Определя се като псевдитриконхална постройка. Всъщност това е църквата на бившето село Пчелинци, днес под водите на язовира.
Не знаех дали има стенописи, но за мое щастие открих такива - вероятно от 16 век. За съжаление са само частично запазени и покрити с вандалски надписи - от 50-те-70-те години. Гадост!Относително запазена е Богородица Оранта, но тя май е преизписвана през 70-те години  и стенописите в нишите.

Иконографската схема е традиционна - над вратата Успение,

вляво от нея Константин и Елена,

вдясно - Архангел Михаил.
Надявах се да видя военни светци на лявата стена, но от тях няма и следа.

Относително запазени стенописи има в нишите /певниците/


Теодор Тирон и Теодор Стратилат


Христос АнгелСтефан
Козма и Дамян
Абе идете и няма да съжалявате!

Бележка: посещението ми беще през 2006 година, оттогава са и снимките. В момента църквата е покрита с ужасяваща бяла боя, която е скрила естествената красота на каменните зидове.

А така са изглеждали стенописите преди няколко десетилетия
(Последните две снимки и плана са от "Археологическите паметници в Пернишки окръг")

ГАЛЕРИЯ