Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Никола КалотинаЦърквата Свети Никола в граничното село Калотина е един от малкото паметници на територията на днешна България, съхранили (за съжаление само частично) живописен ансамбъл от XIV век.Известна е главно с  интересни ктиторски портрети, особено с  двуцветната дреха на ктитора. Жалко, че стенописите са толкова зле запазени.До село Калотина /а не Калотино/ се стига по прочутия Via diagonalis, демек Пътя за Европа /през Белград/. Всеки знае това и си кара напред. И какво става - стига бариерата. И понеже не е тръгнал да емигрира, почва да се чуди къде ли е това село. Още повече, че то е на север от пътя според картата, а отбивка надясно няма... Стоп! Отбивка надясно няма, но има наляво. Около километър преди бариерата има едно стръмно невзрачно пътче от лявата страна! По него стигате до Калотина и почвате да питате, щото иначе не само до Цариград, но и до Свети Никола няма да стигнете. И така - какво да питате? Ами - Как се стига ДИВИНА МАХАЛА? - ще ви покажат - минава се под пътя, минава се река /мост в доста лошо състояние/ и веднага след моста - черен път наляво. Пише Border area. Влизате в Аrea-та и сте в Дивина махала. Диво местенце, с кокошки по пътя и т.н., но туристи има достатъчно често и местните хора са свикнали с тях. Ще ви упътят от кого да вземете ключа - един от дядовците, който и ще дойде с вас. Църквата е веднага след махалата. Малка е, невзрачна е. Ценното са стенописите. Еднокорабна сграда, с триъгълна отвън апсида.

Притвор с два входа откъм юг и запад към наоса. Или казано на разбираем български – от юг има врата, през която се влиза в малко преддверие,

а от него се влиза в основното помещение – наоса.

Сградата е изградена от грубо дялан камък, споен с хоросан. Размери 8.80х4.70 м. Вероятно е от 1331-1337 г. Отвън имало /обаче вече няма/ надпис - По желание на /Сина?/ и с извършването на Духа, иззида се и се изписа ....т/го/отец Ни/кола/ в дните на великия Йоан Алекса/ндър/. Има разни теории кои са ктиторите, надписите не са ясни и не са много запазени, но общо взето май е някой си Деян и съпругата му Владислава.  Това е тяхното изобржение на северната стена на притвора. Ако снимката ви се струва неясна - за съжаление повредата не е във вашия телевизор. Самият стенопис е полузаличен

Разчитанията на надписите са следните: " Приеми молбата .....на тебе свет... кти/тор/ /.../янана и неговата съпруга /.../лава и техните деца" "Представи се раба Божи Шуви ....... син на Радосл/а/в" Твърди се , че има два живописни слоя, от XIV и от XVI век, но всички изображения са в толкова лошо състояние, че не мога да разгранича нещата. Впрочем почти сигурен съм, че повечето изображения в притвора са от по- късните. В наоса има три реда стенописи /По-точно останки от стенописи/. Един с прави фигури, след това с медальони /сходни с тези от църквата в Балша/ и след това със сюжетни сцени. За съжаление църквата е стояла дълго без покрив и повечето изображения са много лошо съхранени. Днешната покривна конструкция няма нищо общо с оригиналната, която вероятно е била сводова. Пък и както се вижда и тя не е в добро състояние.

На http://www.znam.bg/com/action/logins случайно намерих това изображение,

за което се твърди, че е в Националния археологически музей. Възможно е там да има и други съхранени стенописи.
Като цяло не може да се каже, че църквата е много впечатляващо произведение на изкуството. Малка и очевидно провинциална. Като художествена стойност не може да се сравнява със също толкова малката съседна църква в Беренде. Но все пак толкова незначителен брой паметници имаме запазени от онова време, че просто не можем да си позволим дори те да остават под течащ покрив и защитени с някакво китайско катинарче. 

Сега започват по-интересните изображения:

Разбира се - първо ктиторите:Господинът с двуцветната дреханеговата съпругадететодоста по-добре запазената фигура на западната стена на притвора:За разлика от  "портретите" досега, тук можем да различим дори чертите на лицето икакто и на детето до нея:от останалите избражения в притвора интересно е избражението  на Христос над вратата на наоса:както и интересната сцена на мъченията на грешниците в ада над изхода:
  тук са мъченията вероятно на някоя блудница:а тук на някакъв нечестен воденичар, както е написано над него:
останалите изображения в преддверието са доста зле запазени.

следващата част е посветена на наоса на църквата.

ГАЛЕРИЯ

продължи към
втора част
 
Tags: Калотина, Свети Никола
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments