?

Log in

No account? Create an account

Средновековните църкви в България


Previous Entry Поделиться Next Entry
Света Троица ? Лютиброд
medchurches


Вчера /става дума за 23 март 2008 година/ ходих до Лютиброд. Това е село в искърския пролом, известно с Черепишкия манастир, който ще е една от следващите теми, с Ритлите, с две старинни църкви /голяма късноантична базилика и средновековна базилика/ и с баба Илиица.

Отивах заради една от двете църкви, в която имало стенописи. Естествено в Интернет няма техни фотографии.

С малко питане я намерих, намира се вдясно от Ритлите. Познава се по порутения, покрит с турски керемиди покрив на защитната конструкция. Пресякох по една пътечка ЖП линията и продължих между някакви бодливи акации, които впрочем бяха цъфнали и представляваха красива пролетна гледка. Абе ситуацията беше като в приказката за спящата красавица, само дето аз не бях принц, а зад тръните ме чакаше не замък, а полусрутена църква.

Тя е каменна трикорабна триабсидна базилика, като средната абсида е по-голяма. Възможно е цялата сграда да е била куполна. Полукуполът на абсидата е бил запазен до 1915 г. според wikipedia. На южната стена има големи прозорци - нещо, което поне мен ме изненада, защото въобще не е характерно за старите български църкви. Няма притвор, а размерите са 11.30 Х 9.15 метра. Датира се от XII-XIV век. Изследвана е от Никола Мавродинов
.Според книгата на Бистра Николова, църквата може би се е казвала "Света Троица".

Естествено аз отидох заради стенописите. За съжаление много малко е запазено, а което е запазено е покрито с кощунствени графити. Както обикновено. Даже някой изрод е рисувал свои образи върху средновековните.ГАЛЕРИЯ
...............................

 

Метки:


  • 1
Поздравления. А защо смятате, че патрон е св. Георги?

Родолюбиви българи спасиха храм
20.04.2012, 15:27 (обновена 20.04.2012, 15:41)
news. bg
Коментари (1)
Патриотично сдружение от София обнови средновековен храм край врачанското село Люти брод, съобщава БНТ.

Църквата „Свети Георги" край природния феномен Ритлите в Искърския пролом е национален паметник на културата. Тя е единствената оцеляла постройка от огромен манастирски комплекс от времето на Второто българско царство.
Реликвата обаче беше забравена, пътеките до нея обраснаха с бурени, а временният покрив пропадна.

Преди пет години Николай Маринов от София случайно попада в района и сигнализира във всички институции за рушащия се храм. Никой обаче не му отговаря.

Мъжът взима решение да помогне и създава сдружението „Историческа пробуда".

Подбудата за цялото ни начинание беше точно този храм, който тънеше в разруха, бурени, храсти. Успяхме да направим това, което беше предписано, сега стенописите са защитени и чакат бъдеща реставрация, коментира Николай Маринов.

Църквата е доизградена, поставени са врати и прозорци. Мраморни плочи показват местата на болярските гробници.

Идеята ни оттук нататък е да набираме средства, за да се изготви цялостен проект за консервация и реставрация, допълва го Христо Шумански.

Досега в реставрацията на храма са вложени над 20 хиляди лева от дарения и много доброволен труд. Нужни са обаче още средства. Затова от сдружението призовават всички родолюбиви българи да помогна, за да стане това свято място център за вътрешен и международен туризъм.


http://news.ibox.bg/news/id_692872982

  • 1