Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Света Богородица Миланово

За църквата в Миланово знаех само от едно споменаване мимоходом в статия на Иванка Гергова за църквата в Зимевица /която също ще бъде обект на по-нататъшен постинг/ и не по-малко лаконично споменаване в Уикипедия. Ясно беше, че това е една от многобройните късносредновековни църкви в района на Искърското дефиле. От моя гледна точка – достатъчен повод за пътуване до там.

До Миланово, бивше Осиково се стига по едни серпантини, представляващи пътя между Своге и Враца.  Завой след завой, имаш чувството, че се качваш на покрива на света. Красиви гледки. По едно време се стига до неочаквано добре изглеждащото село. В центъра има нова бяла църква, а срещу нея друг център на социалния живот – кръчма. Там попитахме за старата църква и две момчета бяха така добри да ни пилотират с колата си до началото на черния път към махала Старото село, където е храмът, който търсим. Ако четат това – искам още един път да им благодаря.

 

Оставихме колата и по се спуснахме в долината, където е Старото село. Пътят е около два километра през гората и е една чудесна разходка.

Попаднахме в една пасторална идилия. Балканско село със зелени поляни, стари къщи с каменни покриви. Овце и кози. Страхотна красота. Обитава се само от една безкрайно симпатична възрастна двойка, която очевидно рядко има посещения, защото толкова се зарадваха на присъствието ни, че едва ги убедихме да дадем някакви пари за разкошното кисело мляко, с което ни снабдиха.

Но в края на краищата поне аз бях дошъл заради църквата. Ето я в далечината зад овцете.  

Каменна еднокорабна и едноапсидна църква с полуцилиндричен свод.  

Отворена е и е изоставена. Няма ги иконите от иконостаса, навсякъде се валят позволителни за венчание от преди 100 години.  

Например това на 21 годишната Мария с 20 годишния Димитър от 1910. Неволно се замисляш, че те вероятно са се оженили и вероятно през 1911 им се е родило дете. А през 1912 Димитър е заминал на война. Дали се е върнал? Дали са живи потомците им.

Не е много ясно от кога е църквата, нито как точно се казва. Всъщност над вратата има надпис. Там е написано Рождество Богородично, въпреки, че днес като храмов празник се празнува Успение Богородично, през август. В самите позволителни е написано неутрално – храм Света Богородица. Има и година, която за съжаление не мога да разчета. Но живописта стилово е от XVI век. По-късно прочетох в статия на Иванка Гергова за църквата в Зимевица, че тази в Миланово не е публикувана, а от годинатав надписа на вратата са запазени само първите три знака. Като се има предвид, че последният е за единиците, то очевидно изписването е от самата граница между ХV и XVI век.

В името на Отца и с поспешение? на сина
и (с).....(-шението) на Светия дух
Амин. Свърши се .........
........ (този) храм на Рождеството
На пресветата наша Владичица Богородица
и приснодева Мария.
Започна се и се свърши
той на 15.юли в година
7000 (от сътворението) – 1492г.

За съжаление старите фрески, както и в много други църкви са покрити с мазилка. Не че онези, които са го направили не са уважавали храма си, напротив – искали са да направят нови, „по-хубави” за вкуса им стенописи, за които явно не са стигнали парите. За нас обаче ценни са именно старите, онези от XV век, останалите под мазилката.

Не се вижда много. Богородица на свода,

Тайната вечеря. Интересно е, че на масата има и вилици, което не е характерно за тези ранни стенописи.  

Едва отгатващи се Константин и Елена.  

Няколко неясни други сцени.

Влизаме в олтара, където е по-вероятно да има запазени фрески. Олтарният камък е покрит с мазилка и изписан с декоративни мотиви. За пръв път виждам такъв.

Има традиционна Богородица Ширшая небес в апсидата. По-надолу има фриз от медальони с образи на светци, а отдолу свети отци.  

 

Г

Изобщо тази църква за мен беше много приятна изненада. Много е красива и чака реставраторите.  Дано по-скоро да стигнат до нея.

 

ГАЛЕРИЯ

 

Tags: Богородица, Миланово
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 7 comments