Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Йоан Пастухs320x240_003

ЦЪРКВА СВЕТИ ЙОАН СЕЛО ПАСТУХ

Още една от малките църквички в района на Бобошево. Намира се на брега на Струма малко преди село Пастух, смятано откъм Бобошево.
Точно до пътя е, няма никакъв начин да я пропуснете. Като минавате поспрете там. Отворена е винаги. И почти винаги гори по някоя свещичка. Запалете и вие - те са на масичката. Няма кой да ви ги продава, така, оставете стотинките в кутията, която стои на същата маса, после излезте и усетете красотата на мястото, като слушате шума на реката.

Иначе стандартната информация е следната - църквата е мъничка -  с размери 7,50 Х 3,50 м.,еднокорабна и едноабсидна, с открит притвор, което е нехарактерно за района. Няма стенописи или поне сега няма. Изображенията на външната стена над входа са съвременни. А самата постройка е вероятно от 16 или 17 век. В момента е поддържана и реставрирана, но някога покривът е бил рухнал. В миналото е имала стенописи, като по времето на Асен Василиев са личали части от фигурите на великите отци и орнаментална украса в апсидата. Той ги датирал от 17 век. Сега вече не личи нищо.

А това е просто една красива снимка на мястото в една зимна нощ.


Църквата е архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение (ДВ, бр.77/1968 г.) и художествен паметник на културата от национално значение (ДВ, бр.57/1969 г.).Църквата преди реставрацията. От "Археологически паметници от Кюстендилски окръг"


За онези, които проявяват по-голям интерес, wikipedia дава следната библиография:


 • Иванов, Йордан - Старинни църкви в Югозападна България - в ИАД, ІІІ, 1912-1913, с.53 и сл.

 • Иванова, Вeра - Неиздадени църкви в Югозападна България. — ГНМ, 5, 1933, 261—285,

 • Василиев, Асен - Художествени паметници и майстори образописци из някои селища на Трънско, Брезнишко и Кюстендилско. В: Комплексни научни експедиции в Западна България през 1957-1958 г., София, 1961 г., с.182-184

 • Стойков, Г. - Култови и обществени сгради из Трънско, Брезнишко и Кюстендилско. В: Комплексни научни експедиции в Западна България през 1957-1958 г., София, 1961 г., с.117-120

 • Димитров, З. и Шарков,Б. - Стенописни орнаменти от Югозападна България, София, 1964 г., с.25 и сл.

 • Дремсизова-Нелчинова, Цв. и Слокоска, Л. - Археологически паметници от Кюстендилски окръг, София, 1978 г., с.25

 • Енциклопедичен речник КЮСТЕНДИЛ А-Я, София, 1988 г., изд.БАН., с.695


Tags: Пастух, Свети Йоан
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments