Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Никола Мелник

  Тази църква от 13 век е разрушена.  Не напълно, източната и стена стои, но друго не е оцеляло. А е била действаща до преди по-малко от 100 години, почти е щяла да достигне до нас.

Свети Никола е разположена на едноименното плато, което е било ядрото на средновековния Мелник.


Била е представителна митрополитска църква . Архитектурно е  трикорабна триапсидна базилика с нартекс /преддверие/. В югозападната и част е имало камбанария, в чиито руини наскоро бяха открити най-старите камбани на територията на България, датиращи от 13 век. Ето линк към статия за камбаните
http://www.geocities.com/arh_art/is36.html

Самата църква е построена неясно кога, може би в 11-12 век, но стенописите и се датират от 13 век. In situ /на самото място/ има само няколко неясни образа в апсидите, но имало запазени фрагменти в криптата на „Александър Невски” и в Благоевградския музей. За съжаление не съм ги виждал, смятам да проверя, а ако разрешат - да ги снимам. Най-вероятно няма да разрешат.

До 18 век това е била митрополитската църква на града, след това се изгражда нова митрополия в подножието на хребета.

Трагичното е, че този паметник почти е доживял съвременността. В 19 век църквата е била била действаща. Според пътеписа на Васил Кънчов Пътуване по долините на Струма, Места и Брегалница. Битолско, Преспа и Охридско
http://www.promacedonia.org/vk_1/vk1_a_9.html "Над града има едно тясно гърло, в което се влиза откъм север, то се нарича Ключ. Тук са били северните врати на града. Откъм Ключ с голяма мъка възлезнахме на манастирската полянка на изток от града. Тук има три манастира: «Св. Спас», «Св. Харалампи» и «Св. Никола». Във всякой стои по един калугер, който държи манастира с наем за година време и се труди със сякакви хитрости и лъжи да изкара от околните селяни кирията и нещо печалба за себе си. В църквите намерих две стари икони със славянски надписи, в които се говореше кой ги е подарил. За жалост бележките ми пропаднаха, затова нямам препис от тях.

Площта, на която се. намират манастирите, е като един остров всред дълбоките урви от наоколо й; тя се нарича Леген. Един от манастирите принадлежи на Светогорския Ватопед. Настоятелят му беше българин калугер. Той ни нагости хубаво."

През 1929 г. вече е била в руини.
Това се дължи на малко споменавания у нас факт, че градът през по-голямата част от историята си е бил гръцки. През 1913 населението му избягало в Гърция и Мелник е бил фактически изоставен. Днес там град няма – има обширни развалини, в чиито център някои от къщите са обитавани от население, което не е във връзка с предшестващото го. Буквално за няколко десетилетия повечето сгради се разграбват и разрушават. Единствено превръщането му в турстическа забележителност противодейства на процеса, но за повечето му паметници, включително за Свети Никола вече е било късно.

Tags: Мелник, Свети Никола
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments