Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Манастир Пророк Илия Струпец
Текстът е писан на Великден 09.04.2007 и вероятно впоследствие ще бъде променян и допълван.

Тържишки /Струпецки манастир/ ПРОРОК ИЛИЯ

Сигурно десет пъти мимоходом бях чел за този манастир и съм забелязвал само, че е строен през 19 век - т.е. не особено интересен за мен. И на единайстия път се плеснах по челото :1087: и обърнах внимание, че всъщност в двора му има средновековна църква със стенописи!

Така, че днес отидох там и я видях и заснех.

Намира се на около 20 км. от Мездра и съвсем близо до Роман, а по-точно до село Струпец. На едно хълмче южно от Искър, но не на самия бряг. Беше празник, Великден, слънчево време. В двора на едно високо дърво вързана люлка, деца и момичета се люлеят, семейства гуляят, шум, врява, бира в коритото на старинната чешма /1862/. Изобщо вглъбена и аскетична манастирска атмосфера, далеч от земната суета


Има внушително триетажно жилищно крило, строено през 19 век и сериозно реставрирано /чети достроявано/ след пожар в края на 20 век. Обширен зелен двор с дървета и пейки и две църкви една до друга - старата и някаква нова, построена през последните години. Впрочем тя не е чак толкова лоша, колкото се опасявах. За сметка на това над вратата на манастира са вдигнали невероятно грозно бетонно съоръжение

Ценното е старинната църква в центъра на двора, която възстановителят на манастира Димитраки Хаджитошев през 1824 бил НАМЕРИЛ? изоставена!

Много малка е /4.95 Х 7.39 м./, еднокрабна, едноабсидна, с полуцилиндричен покрит с каменни плочи свод. Съжалявам, че не можах да направя добри снимки - някаква кака напираше да заключва вратата с огромен железен ключ и се наложи да бързам. Съдейки по стила на стенописите и по архитектурата на самата църква - 17 век, може би първата половина. Лично на мен ми напомняха на онези от Карлуково и от църквите в Бобошево от същия период. Иначе на някои им напомняли на далеч по-ранни образци - още от 14 век. Според мен си въобразяват.
От едната страна има три контрафорса, които въпреки старинния си вид са едва от 1927 г. Тогава се е наложило да укрепят църквата.

Следват снимки на повечето от стенописите.

Първо олтарната стена на църкватаза съжаление изображението на Богородица Оранта не е много добре запазено, пък и аз не съм го снимал много добре.


Отляво на апсидата е жертвоприношение Аврамово - сцената, в която Аврам се готви да заколи сина си като жертва на своя бог. За щастие богът му се отказва от жертвата на дете и се задоволява с агнето, изобразено в средата.Отдясно е старозаветната Троица.
на западната стена както се полага по канона Успение Богородичноа под него, отляво на вратата - Архангел Михаил
От другата страна на вратата би трябвало да са Константин и Елена, но незнайно защо нямам такава снимка. Или ги няма или не съм успял да ги снимам.

Така, че продължавам с фигурите на светците войни на южната стена.


Впрочем има и един не-воин. Най-вдясно виждаме пустинник.Таванът е разкошен. Обърнете внимание на тази страхотна сцена с преображението, в която таворската светлина, която обгръща Исус напомня начина, по-който е нарисувана и в Добърско. И разбира се, НЕ Е ИЗОБРАЖЕНИЕ НА РАКЕТА!До него е бог - Отец.По стените е разгърнат цикъл от сцени от живота на Христос

кръщението му във водите на река Йорданвлизането в Йерусалим на бяла магарица с приветствията ня тълпите
възкресяването на Лазар
тайната вечерясъдът на Пилат, в който самият Пилат за съжаление не се е запазилпоруганието - тук обърнете внимание на музикантитеи последвалата екзекуция - качването на кръстаи самото разпятиеи накрая - тялото в гробницатаи самообесването на ЮдаЗа съжаление нямах възможност да снимам на спокойствие, някои неща остнаха незаснети, но все пак обърнете внимание на два прелестни според мен фрагмента

овчар, свирещ на своя кавал
и домакиня, предяща на хурката си до люлката на своето бебеА в тази ГАЛЕРИЯ може да се запознаете по-подробно със сцените, със взаимното им разположение и с двора на манастира.

Tags: Пророк Илия, Струпец, Тържишки
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 12 comments