?

Log in

No account? Create an account

Средновековните църкви в България


Previous Entry Поделиться Next Entry
Манастир Пророк Илия Струпец
medchurchesТекстът е писан на Великден 09.04.2007 и вероятно впоследствие ще бъде променян и допълван.

Тържишки /Струпецки манастир/ ПРОРОК ИЛИЯ

Сигурно десет пъти мимоходом бях чел за този манастир и съм забелязвал само, че е строен през 19 век - т.е. не особено интересен за мен. И на единайстия път се плеснах по челото :1087: и обърнах внимание, че всъщност в двора му има средновековна църква със стенописи!

Така, че днес отидох там и я видях и заснех.

Намира се на около 20 км. от Мездра и съвсем близо до Роман, а по-точно до село Струпец. На едно хълмче южно от Искър, но не на самия бряг. Беше празник, Великден, слънчево време. В двора на едно високо дърво вързана люлка, деца и момичета се люлеят, семейства гуляят, шум, врява, бира в коритото на старинната чешма /1862/. Изобщо вглъбена и аскетична манастирска атмосфера, далеч от земната суета


Има внушително триетажно жилищно крило, строено през 19 век и сериозно реставрирано /чети достроявано/ след пожар в края на 20 век. Обширен зелен двор с дървета и пейки и две църкви една до друга - старата и някаква нова, построена през последните години. Впрочем тя не е чак толкова лоша, колкото се опасявах. За сметка на това над вратата на манастира са вдигнали невероятно грозно бетонно съоръжение

Ценното е старинната църква в центъра на двора, която възстановителят на манастира Димитраки Хаджитошев през 1824 бил НАМЕРИЛ? изоставена!

Много малка е /4.95 Х 7.39 м./, еднокрабна, едноабсидна, с полуцилиндричен покрит с каменни плочи свод. Съжалявам, че не можах да направя добри снимки - някаква кака напираше да заключва вратата с огромен железен ключ и се наложи да бързам. Съдейки по стила на стенописите и по архитектурата на самата църква - 17 век, може би първата половина. Лично на мен ми напомняха на онези от Карлуково и от църквите в Бобошево от същия период. Иначе на някои им напомняли на далеч по-ранни образци - още от 14 век. Според мен си въобразяват.
От едната страна има три контрафорса, които въпреки старинния си вид са едва от 1927 г. Тогава се е наложило да укрепят църквата.

Следват снимки на повечето от стенописите.

Първо олтарната стена на църкватаза съжаление изображението на Богородица Оранта не е много добре запазено, пък и аз не съм го снимал много добре.


Отляво на апсидата е жертвоприношение Аврамово - сцената, в която Аврам се готви да заколи сина си като жертва на своя бог. За щастие богът му се отказва от жертвата на дете и се задоволява с агнето, изобразено в средата.Отдясно е старозаветната Троица.
на западната стена както се полага по канона Успение Богородичноа под него, отляво на вратата - Архангел Михаил
От другата страна на вратата би трябвало да са Константин и Елена, но незнайно защо нямам такава снимка. Или ги няма или не съм успял да ги снимам.

Така, че продължавам с фигурите на светците войни на южната стена.


Впрочем има и един не-воин. Най-вдясно виждаме пустинник.Таванът е разкошен. Обърнете внимание на тази страхотна сцена с преображението, в която таворската светлина, която обгръща Исус напомня начина, по-който е нарисувана и в Добърско. И разбира се, НЕ Е ИЗОБРАЖЕНИЕ НА РАКЕТА!До него е бог - Отец.По стените е разгърнат цикъл от сцени от живота на Христос

кръщението му във водите на река Йорданвлизането в Йерусалим на бяла магарица с приветствията ня тълпите
възкресяването на Лазар
тайната вечерясъдът на Пилат, в който самият Пилат за съжаление не се е запазилпоруганието - тук обърнете внимание на музикантитеи последвалата екзекуция - качването на кръстаи самото разпятиеи накрая - тялото в гробницатаи самообесването на ЮдаЗа съжаление нямах възможност да снимам на спокойствие, някои неща остнаха незаснети, но все пак обърнете внимание на два прелестни според мен фрагмента

овчар, свирещ на своя кавал
и домакиня, предяща на хурката си до люлката на своето бебеА в тази ГАЛЕРИЯ може да се запознаете по-подробно със сцените, със взаимното им разположение и с двора на манастира.


  • 1
(Анонимно)
Чудесно представяне ! Поздравления за делото !
Julian

Благодаря за похвалата. Ще се старая.

(Анонимно)
манастирът вероятно не се казва тържишки, камо ли пък струпешки. Горите около манастирът са на хора от фамилията ни от с.Старо село.Децата на снимката са моите синове и племенницата ми. Според дедите ми (вече покойници) тържишкия манастир се е намирал от другата страна на искъра срещу гара Струпец. Там се е намирало тържището за този район. Поздрави.

Навсякъде в интернет го наричат така. Как се е наричал преди 1824 едва ли някой знае. Нали дотогава уж бил в имението на някакъв бей, който уж си държал конете в църквата. А възможно е и от другата страна на Искъра също да е имало стар манастир. Пълно е с такива развалини.

Надявам се да сте харесали снимиката. Ще погледна дали нямам още няколко такива на харда и ако дадете някакъв e-mail ще ги изпратя.

Най-добрата студия за този манастир е на проф. Иван Гошев от 30-те години. Жилищната сграда е строена от самородния талант майстор Витьо от с. Брусен, Тетевенско. Стенописите са публикувани два пъти, но дилетантски.


Благодаря за информацията, но нямам никаква идея какво е писал проф. Гошев, нито имам реален достъп до библиотеки. Дали ще Ви бъде удобно да го резюмирате?

P.S.

Eдна важна бзабележка - Бог е име и се пише винаги с главна буква.

Наясно съм, че ТРАДИЦИОННО се пише с главна буква. Съзнателно не спазвам правилото.

(Анонимно)
стенописите силно имитират Палеологови, но палеографията на надписите издава ХІХ в.

Няма как стенописите да са от 19 век, нищо общо като стил. Да не би да са ги реставрирали тогава?

  • 1