Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Свети Никола Царевец

.    На 15 август посетих църквата Свети Никола в село Царевец, бивше Влашко село, на няколко километра източно от Мездра. Тя се намира в центъра на селото в общ двор с новата църква. Новата също не е лоша, но е от 19 век, а както вече казах онази епоха не предизвиква чак такъв интерес у мен.

    Ключът беше у кмета, който беше така любезен да ме придружи докато снимах.
    Самата църква е сравнително малка, празна е - отдавна не се служи в нея, няма икони, няма нищо. Въпреки това създава празнично настроение, поне на мен ми стана много приятно в нея.              Ценното е уникалния зидан иконостас. Вероятно доста от вас не знаят, но дърворезбените иконостаси, които в момента са неотделима част от представата ни за православна църква се появяват сравнително късно, фактически едва по турско време. Дотогава разпространени са били зидани иконостаси. Единствен запазен такъв в цяла България е именно този.    В олтарната част има доста добри стенописи от XVII век. Стенописи има и на иконостаса, но може би са по-късни. Самата църква се датира от 14-15 век на не много ясно основание. Може би все пак заради иконостаса. Има и датировки от 17 век.

    Прави впечатление, че строителите не са се справили много добре, таванът е крив и на зографите им се е наложило да се съобразят с това.най-подробна информация, макар и не безспорна има тук http://www.mezdra.archbg.net/history_bul_12a.htm

Църквата "Св.Никола" в село Царевец

ДАННИ ЗА ПАМЕТНИКА

Представлява еднокорабна, едноапсидна постройка, без притвор, със зидан иконостас. Апсидата и двете странични ниши, изпълняващи ролята на диаконикон и протезис, са оформени като фепида. Покритието е полуцилиндричен свод под двускатен покрив.


Черквата е градена от ломени камъни на бял хоросан; на места, главно на западната фасада, се виждат дървени сантрачи. В градежа се виждат и дялани (обработени) камъни, употребени вторично. На западната фасада, южна половина, има взидан добре изгладен камък с неправилни контури, върху който има врязан надпис.
На северозападния ъгъл се вижда обрушване от зид, който и бил свързан конструктивно с градежа на черквата. Вероятно се отнася за зидана арка (сега изчезнала), върху която е окачвано метално или дървено клепало. Подобна запазена арка има на черква в с.Кунино и на други места в България.
При устройствени и благоустройствени работи в центъра на селото и около новата черква (15-20м. Югозападно от старата) се попадало неведнъж на гробове. От тях произхождат предимно накити, датиращи некпропола около черквата "Св.Николай" от средновековието -ХІІ-ХІVв.
Самата черква, като архитектурен стил и градеж, може да се отнесе към края на ХІV и началото на ХVв. Църквата е укрепвана и достроявана през 1747г. (надпис върху най-горния градивен камък на вратата).
През 1844г. тревненският майстор-резбан Ангел Симеонов изработва дърворезбен иконостас, а местният иконописец даскал Петко рисува църковните икони. "В един обособен район на Врачанско, който върви по линията на селата Типченица, Старо село, Царевец и Кунино, през втората половина на ХVІІІ и началото на ХІХв. е работил зографът Петко Танов (Даскалов), учил в Трявна. Сам човек от народа, със свежи възприятия, той приближава иконата до възприятията на масовия зрител" - пише за него изкуствоведката Райна Савова-Касабова.
По западния иконостас са запазени допоясни изображения на Богородица, архангел Михаил и др. Стиловите особености издават късна, не особено майсторска работа. Стенописен слой има и в олтарната част.

СТАТУТ
Обявена за паметник на културата от национално значение в ДВ бр.90 от 1965г.

ДОСТЪПНОСТ
Намира се в центъра на селото, в двора на новата действаща черква, в който пък се пазят стари надгробни паметници от Възраждането. Леснодостъпна

ОЦЕНКА НА СЪСТОЯНИЕТО В МОМЕНТА
Извършена е реставрация и консервация на обекта. В мнго добро състояние.

ЛИТЕРАТУРА
Касабова-Савова, Р., Икони от Врачанския край. Д., 1977Трябва да отбележа, че за разлика от много други подобни църкви, тази е реставрирана, в добро състояние и се пази от вандали.

ГАЛЕРИЯ

Tags: Свети Никола, Царевец
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments