Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Никола Чуковец30.06.2008 02:04 - Средновековната църква в село Чуковец
Отдавна не бях ходил да снимам някоя средновековна църква, така че в събота се поразмърдах и тръгнах за село Долна Диканя, Пернишко, където имало църква Света Богородица от 16 век.

Долна Диканя е на главния път за Гърция, който фактически минава през селото, Движението е натоварено и беше доста неудобно за спиране. Докато се оглеждах откъде да вляза, видях табела, че село Чуковец е на 10 км вдясно. Веднага реших да мина оттам.

Решението ми хрумна, защото в книгата на Симеон Мильов и Росен Иванов „Шетба из Пернишко” се споменаваше, че църквата Света Троица в Чуковец е от 15-16 век.  Това автоматично я правеше кандидат за посещение. Вярно е, че там пише и че е изографисана едва през 1865 г., което пък я слагаше в графата „почти безинтересни”, но 16 век си е 16 век и поне за служаваше едно снимане отвън.

Стигнах до селото, в центъра ме упътиха да мина по някакъв път вляво и нагоре, оставих колата и стигнах пеша до църквата.  Тя всъщност се казва свети Никола, поне според "Археологическите паметници в Пернишки окръг" на Димитрина Митова-Джонова - книга, на която вярвам повече.Беше отворена. Очевидно изоставена. Може и да е имало някога идея за ремонт, но явно не се е осъществила.Църквата е традиционна – еднокорабна с полуцилиндричен свод. По-късно са пристроявани притвор и камбанария от запад, балкон за хора и открита галерия от южната страна. По южната външна стена има наистина интересни стенописи, изобразяващи страшния съд, както и сцени с „греховете”, подобни на тези от Рилския манастир. Например ходене на вражалица, лъжлива изповед и т.н.Бутнах вратата от запад и влязох. Вътре порутено, няма иконостас. Стенописите от 1865 г. бяха тврде скучни. Но аз вече имам опит и отидох да разгледам абсидата. И ура – средновековни стенописи. Вероятно от края на 16 или от 17 век. Не много е запазено – останки от Оранта,свети отци – има надписи, които ги идентифицират като Свети Василий и Свети Йоан Златоуст
и сцена от страстите христови.


план: Археологическите паметници в Пернишки окръг"
 
Като се прибрах, проверих в Уикипедията и изпаднах в шок. Там пише, че църквата не е Света Троица, а Свети Никола, че е известно, че има средновековни стенописи и че е повторно изписвана през 1840. Това всъщност същата църква ли е? Оказва се, че нямам идея къде съм бил!

Ще попитате какво стана с църквата в Долна Диканя? Ами нищо. Тя е погребана под новата – от 2002 г. църква и фактически унищожена. Жалко.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всъщност оказа се, че средновековната църква  Света Богородица  в Долна Диканя си съществува, просто местните не бяха чували за нея.Tags: Света Троица, Чуковец
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments