Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Света Петка/Параскева Таваличево - II част

 <

Както вече писах в коментарите към първата част, след дълга епопея, включваща стачка на кмета на селото, бяха намерени пари и най после започна реставрация.  Съгласно моите данни, тя се извършва от екип реставратори (Миглена Прашкова и др.) с ръководител Стефко Аенски.

Към момента на снимките - началото на септември 2015 г. реставрацията още не беше завършена, така, че на снимките може да видите неокончателния вариант, но вече се виждат разкритите стенописи.

Предварително се извинявам за относително лошото качество на снимките. Тъй като самите те се случиха инцидентно, не бях подготвен и фотоапаратът, който използвах беше съвсем любителски.

Както си спомняте, средновековната църква е отделена от голямата нова пристройка с красив възрожденски иконостас.
Царските врати са особено красиви
но нас все пак ни интересуват средновековните стенописи, които бяха под мазилката. За съжаление, след премахването и се оказва, че онези от тях, които са се намирали по стените, не са особено запазени,
За сметка на това таванът е добре запазен и доста добър

В центъра е както обикновено Христос Пантократор
Христос като ангелЗа съжаление снимките на източната стена се оказаха особено несполучливиВ горната част на апсидата има надживописвана по-късна Богородица Платитера, която мога и да се въздържа да нарека отвратителна, но най-малкото, не и е там мястото. Жалко, че реставраторите са решили да я оставят.Долу вляво има проскомидийна ниша.
В апсидата има двама ангели и двама свети отци

И Исус като жертваИзображението вдясно, което се виждаше и преди реставрацията, за съжаление не съм снимал отделно. Но то се вижда в общия план и в снимките от първата част.

Над апсидата:За щастие сравнително по-добре се оказват запазени някои от сцените на стените. Традиционният "комикс" за живота на Исус и също толкова традиционният за епохата фриз с пророците над него.Пускам ги малко по-подробно.

Рождество
СретениеКръщениеВъзкресяването на ЛазарА тук може да сравним ситуацията преди и след реставрацията за някои от фреските
ГАЛЕРИЯ
Tags: Параскева, Света Петка, Таваличево, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments