Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско - II част
В първата част разгледахме архитектурата, но  в църквата в Добърско далеч по-интересен е стенописният ансамбъл. Той покрива всички вътрешни стени и свода, както и западната външна стена. Това всъщност е типично за почти всички църкви от периода, но за сметка на това съвсем нетипична е степента, в която стенописите са съхранени. В това отношение с Добърско може да се мерят може би само някои от църквите в Арбанаси. Още повече, че самите стенописи са и отлично реставрирани през 1974-1978 г. от екип с ръководител Петър Попов с консултант Карл Думбровски от Варшавската художествена академия.

Преди да се влезе в основната част на църквата, се влиза в преддверието (нартекса). То е построено през ХХ век, но  на неговата източна стена, която някога е била западна външна стена на самата църква  са първите фрески, които можем да видим. За съжаление, тъй като са били на външна стена, не са добре запазени.

Над входната врата към същинската църква, в полукръгла ниша по традиция са изобразени патроните на църквата. Това са християнските мъченици от началото на IV век - войните съименници Теодор Тирон ("тирон" означавало "новобранец") и Теодор Стратилат ("стратилат" пък е военачалник).


Двамата реално винаги се изобразяват заедно, но са са си съвсем отделни, живяли са по различно време и са станали мъченици при различни обстоятелства. Но според житията им и двамата са убили дракони, както и свети Георги, затова и тук са изобразени в каноничната драконоубиствена поза. Само драконите са два, а не един.


Впрочем свети Георги също е тук. В нишата отляво той убива своя дракон.Другият популярен военен светец, покровителят на Солун свети Димитър, също е тук, в нишата отдясно на вратата. Единствен той не убива дракон. Негова жертва е българският цар Калоян.Повечето от другите изображения не са оцелели. Между северната и централната ниша е пророк Авакум,


а между централната и южната - Даниил.Отдолу има много лошо запазени фигури в цял ръст.Тези останки изобразяват някаква неизвестна фигура, свети Пахомий и ангела, света Петка и Богородица.

А от южната страна на вратата са Богородица, св. Йоан Рилски? и още три фигури, от които е останала само долната половина.Преддверието днес се използва за продажба на билети, книги и сувенири. Както виждате и стенописите му са полуразрушени. Трудно е да се каже, че то само по себе си е особено впечатляващо.

Но същинската част на църквата, за която ще започна да пиша в третата част, е разкошна
!


Обратно към първа част

Tags: XVII век, Добърско, свети Теодор Стратилат, свети Теодор Тирон, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments