Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско.В последните години църквата "Свети Теодор Стратилат и Теодор Тирон" в разложкото село Добърско се превърна в популярна туристическа дестинация. Пред входа ѝ и в прекрасно оформения и поддържан двор постоянно се тълпят организирани туристически групи, пристигащи с автобуси от мегакурорта Банско или  директно от София.  За съжаление, за да се привлекат повече туристи или просто за слава, голяма част от рекламата и се прави с пропагандиране на глупости като прословутия "Христос в ракета". Което е жалко, защото там наистина има какво да се види и не е необходимо прилъгване на туристите с лъжи и фалшификации.Понастоящем църквата в Добърско, (също като Земенския манастир и Боянската църква) е филиал на Националния исторически музей. Богослужения няма, входът е с билет. За съжаление снимките са забранени, така че в Интернет трудно можеха да се видят повечето стенописи, може би освен най-известните. Тук вече трябва да изразя благодарността си на господин Божидар Димитров, директор на НИМ, с чието любезно съдействие тези снимки станаха възможни. И предварително да се извиня за качеството им, защото използвах нов фотоапарат, който се оказа не много подходящ. Но каквито - такива. За сметка на това е заснето всичко!


Църквата е построена през 1614 г. Трикорабна псевдобазилика (което означава, че средният кораб не е по-висок от страничните, както при истинските базилики) една полукръгла апсида. Корабите са разделени от четири квадратни стълба, свързани помежду си с арки. Над всеки кораб има цилиндричен свод. Някога от запад е имало дървен навес, по-късно през Възраждането заменен от обширно преддверие, а в началото на ХХ век е построен сегашният притвор, който е с ширина колкото останалата църква. Два прозореца на северната стена, един на южната. Пет ниши.Външните размери са 8,40 м. Х 6,50 м. с височина 5,20 м. Вътрешните съответно: 6,60 Х 5 м. височина 3,80 м. Ширината на средния кораб е 3 м., на северния и на южния - по 1 м. Всички тези числа не съм измервал лично, а съм преписал от литературата. Изглеждат ми подозрително закръглени спрямо метричната система и затова предполагам, че са само приблизителни.

Сградата е построена с каменна зидария, тук таме с клетъчен градеж и тухлени пояси за изравняване. Няма пластична украса освен "вълчите зъби" под корнизаи този странен символ на мазилката, който може и да е съвременен.


Сградата е реставрирана по проект на арх. Златка Кирова. "Изпълнено е съоръжение за изолация от теренните води, изграждане на ново покритие, подмяна на греди от външния ред горния сантрачен пояс с метална конструкция."


С това достатъчно кратко въведение изчерпвам архитектурното описание и може да преминем към наистина интересното - стенописите.
Tags: Добърско, свети Теодор Стратилат, свети Теодор Тирон, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments