Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Манастир Свети Йоан Богослов в Земен (Земенски манастир) - VI част,Долните два пояса на стенописите са един пояс от бюстови изображения и под тях прави фигури, от които вече показах светците воини.

Но първо прекрасния фрагмент, оцелял от изображението на архангел Михаил на северната стена на църквата.Свети Йоан Рилски и свети Йоаким Сарандопорски - двама напълно български светци - единият основател на Рилския манастир, а на мястото на аскезата на втория е основан Осоговският манастир, който днес е в Македония.

Апостол Павел на северозападния стълб и апостол Петър на югозападния.Сисиний и някакъв неизвестен под носенето на кръста

                                

Йоаким и Ана, бабата и дядото на Исус по майчина линия.

Ираклий и Мирон на стълба над Теодор Тирон.


Теодул и АлександърФлавий и АкакийЙоан Милостиви и Леонтий.


Свети Спиридон.

Василий, Григорий Чудотворец,Йоан ЗлатоустОще отци с Василий Велики


Както виждате, повечето светци, изобразени по двойки като бюстове са някои от 40-те севастийски мъченици и са доста еднотипни. Доста еднотипно са изобразени и светите отци. Затова слагам само някои от изображенията и общи планове, а ако някой прояви конкретен интерес, ще може да види останалите в галериите в края на постинга.

Продължавам с някои по интересни. Например няколкото светци, с които започнах този постинг и чиито изображения са един от най-майсторските стенописи в църквата. Това са Сава Йерусалимски, Евтимий и Арсений.А на следващите няколко бюста интересни са дрехите. Украсата върху тях в Западна Европа се нарича fleur de lis, хералдическа лилия и играе ролята на герб на френския крал.
Забавна е и шарената дреха на Мелхиседек.И накрая - светиците до ктиторите на западната стена. Света Неделя и света Варвара.Който иска да види останалите стенописи - да цъка върху линковете за галериите.

Стенописите на църквата в Земенския манастир са доказателство за многообразието на художествените стилове, които са съществували по едно и също време на Балканите. Някои от храмовете са изписвани от майстори, чиито произведения могат без съмнение да се считат за част от голямото течение на Палеологовия ренесанс, но едновременно с тях са работили и майстори със съвсем независими традиции, повлияни не от блестящото константинополско и търновско изкуство, а от далеч по-древните образци на ранносредновековното изкуство на Сирия и Кападокия. И творбите им също са ценни и красиви.
Tags: XIV век, Земен, свети Йоан Богослов, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments