Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Света Петка в Брезник.


Църквата света Петка се намира почти в центъра на Брезник, южно от площада. И за разлика от толкова много занемарени и рушащи се паметници,  тя самата, както и двора около нея към настоящия момент (2013) са ремонтирани, благоустроени, озеленени и изглеждат прекрасно.


Но  прекрасно изглеждащото дворче, камбанарията и притворът, са късни и следователно не са обект на интерес за този сайт. Интересна е средновековната, т. е. източната  част на църквата.  Тя, както и повечето останали църкви в района се датира XV-XVII век, въпреки, че не е изключено да е на основите на по-ранна култова сграда. Най-малкото, в уикипедия се твърди, макар и без доказателства, че църквата е свързана с някакъв местен манастир от времето на второто българско царство.
Света Петка е изградена от ломен камък с хоросан като еднокорабна, едноапсидна и псевдотриконхална църква. Във всяка от конхите, както и в апсидата има прозорче - амбразура.
Някога, преди да съборят западната стена, за да построят притвора, тя е имала анти, върху които, както и във всички църкви от периода е стъпвал полуцилиндричен свод. Впоследствие той е бил разрушен, вероятно при разграбването и унищожаването на старата църква от местния кърджалийски главатар Кара Феиз през 1804 г. и след възстановяваването и през 1818 г. е заменен с дървена сводова конструкция.
За съжаление, запазените  фрагменти от фрески са късни - вероятно XVIII и XIX век, на два пласта, от които горният с някакви особено примитивни рисунки и по тази причина не няма да ги разглеждам подробно в този сайт.

Естествено, надникнах зад иконостаса. Често в апсидата има запазени по-стари фрески, но не, и тук са същите.Северната конха.

Южната конха.План на църквата по "Археологическите паметници в Пернишки окръг"Както се вижда, реално интересни в света Петка са иконостасът и стенописите. За съжаление  изкуството на българското Възраждане е необятна тема и нейното разглеждане ще остане извън рамките на "Средновековните църкви в България". По-подробно за тях може да се прочете например
тук.


Tags: Брезник, Света Петка
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments