?

Log in

No account? Create an account

Средновековните църкви в България


Previous Entry Поделиться Next Entry
Свети Никола и свети Пантелеймон Бояна - IV част
medchurches
    Както вече знаете, новата или Калоянова църква е двуетажна. Вероятно долният етаж с ктиторските портрети е бил предназначен за гробница, а същинската църква е била на втория етаж, който по план много прилича на старата църква. За разлика от долния, горният етаж е изцяло тухлен. За съжаление оригиналният купол е бил разрушен и е заменен с нов.До параклиса се е стигало по външна стълба и може би е бил свързан с двореца на Калоян.
Естествено бил е изписан, но са оцелели много малко фрагменти от стенописите, които при това, както често се е случвало, в един период са били замазани с мазилка.Лошото е, че на втория етаж не се допускат посетители. Така, че дори да купите билет, няма да бъдете допуснати там без специално разрешение и няма да може да видите дори малкото оцелели фрагменти. Така, че засега ще може да гледате само фотографии.


Останки от портрет на неизвестен ктиторАрхангел Михаил

Слизането в ада.Разпятието настина е било разкошно.А под него е образът на свети Пантелеймон, който вероятно е бил патрон на параклиса. Изображението вероятно е от XIV век.


Апсидата на параклиса:Има хубава Богородица.


Оцелели са и двама от светите отци.
Под вратата е оцеляло това изображение

И общо взето това е всичко, което е останало. За съжаление.

Петата част е посветена на въпроса за авторството на стенописите.Обратно към трета част


ГАЛЕРИЯ