Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Никола и свети Пантелеймон Бояна - III част
 

Както вече знаете, до ктиторските композиции са аркосолиите. В южния е една от по-късните сцени - въведение Богородично, от XIV век.И въпреки, че обикновено не се обръща особено внимание на стенописите, правени след 1259 г., в случая не следва да пропуснем един от малкото образи, наистина доближаващи се до излъчването на съвременния им италиански проторенесанс.
  А в северния аркосолий е едно от най-стойностните изображения в църквата - Исус и книжниците.  Изобразен е дванадесет годишния Исус, когото родителите му изгубили в Йерусалим и го намерили в Храма, където "книжниците", т. е. учените - познавачи на еврейските канони се чудели на дълбоките му знания.Това са книжниците. Изключително декоративна група.   От двете страни на входната врата са света Варвара и света Неделя в пози "Оранта", т.е. молеща се.Света Варвара и света Неделя


От другата страна над входа към старата църква е допоясно изображение на Богородица с младенеца, а до тях са родителите и Йоаким и Ана.
Тук в по-едър план:Ефрем Сирин. Получил се с вид на мрачен аскет, а всъщност е поет и певец.
Двама светци. Левият е свети Евтимий, а на десният не се чете името.
   Горният регистър е посветен на житието на свети Никола Мирликийски. Това е първият подробен такъв цикъл в българското изкуство. За съжаление ще ви покажа само част от сцените. Нямах възможността да фотографирам останалите.

   Това е раждането на свети Никола. Очевидно иконографията е силно повлияна от традиционния начин за изобразяване на рождество Христово, ако не беше надписа, би било трудно да се направи разлика.   Преди да потърся сведения за тази сцена си мислех, че тя изобразява просто някакъв търговец на платове. Всъщност нещата се оказаха много по-интересни. Това е така нареченото "чудо с килима", едно от посмъртните чудеса на свети Никола. Накратко историята е следната - обеднял старец също носещ името Николай, който всяка година празнувал в чест на своя светец покровител Никулден, нямало с какво да плати за празничната трапеза и отнесъл на пазара единствената си ценност - пъстър килим. По пътя му се явил светията, без да се разкрие и при това невидим за околните като купил килима за 6 жълтици. После избързал и го върнал на съпругата на стареца.
   Интересното според доц. Бисерка Пенкова е, че сцената е нехарактерна за Балканите, но е почти задължителна за руските земи, което може и да е пример за руско влияние.   И още нещо. Погледнете самия килим, подробно изписан и заемащ централното място в композицията.


   Той не е просто фантазия на художника, напротив мотивите му са типични за луксозни византийски платове, като например тези одежди на папа Бонифаций VIII


http://www.alessandrojazeolla.info/__Illustrazioni/img_galleria/ANAG/ANAG.htm

  Има вероятност това да е изображение на същия този килим, за когото се разказва в чудото и който според разказа на един руски поклонник около 1200 г. се е намирал в една от константинополските църкви.

   Следва една от най-впечатляващите сцени в църквата - укротяването на морската буря от св. Никола. Тази сцена безоснователно е давана като доказателство за съществуването на български флот през средновековието и дори за особената му техническа напредналост, защото видите ли, изобразеният кораб е с рул, а не с по-примитивното гребло.   Стенописът е наистина много красив и впечатляващ, но той изобразява западен кораб. За сравнение може да погледнем фреската на Андреа да Фиренце от Кампо Санто в Пиза,


http://www.casasantapia.com/italiaans/pisa/camposantomonumentale.htm

и да я сравним с аналогичната фреска от Грачаница в Сърбия (сега в Косово.)

http://www.srpskoblago.org/Archives/Gracanica/exhibits/digital/e4-n1n2/index.html


  Свети Никола разрушава идол. Статуя на Венера. Потръпвам като гледам такова нещо. Вандалското разрушаване на античните статуи от "светите мъже" е също толкова отвратително, колкото и ако някои разрушава стенописи в църквите.


    Но все пак да отбележа колко по-красива от композиционна  и от колористична гледна точка /особено фигурата с червената дреха в средата/  и колко по-реалистична, с една несъмнено видяна антична статуя е боянската фреска, сравнена например пак с Грачаница.


http://www.srpskoblago.org/Archives/Gracanica/exhibits/digital/n1-e1e4/index.html


Трима стратези - Непотиан, Урсус и Херпилион, седят в тъмницата, несправедливо обвинени. За съжаление фреската е повредена.


Свети Никола се явява в съня на императора Константин и му казва да освободи стратезите.
Свети Никола подхвърля кесия пари на бедния баща, който смятал да продаде дъщерите си в робство. Именно  това деяние  е в началото на дългата редица от преобразувания, които ще доведат до превръщането на епископа на Мира в сегашния Санта Клаус.


Свети Никола спасява трима несправедливо обвинени граждани на Мира.На западната стена вече стратезите благодарят за спасението си.а до нея връща отвлеченото от арабите дете Василий на родителите му.Свети Никола отсича свещено дърво.
Спасява Димитър от корабокрушение:Тук става епископ. Старият епископ е вероятно вуйчо му. Вуйчо владика.Някои от сцените са доста повредени. Тук го дават на учение.Тук става дякон.Тук отново се явява насън - този път на градоначаника /епарха?/ Евлалий и му казва да освободи стратезите от тъмницата.


За съжаление много от фреските са лошо запазени, пък и аз не претендирам да съм много добър фотограф, но поне всеки може да отиде и да види оригиналите със собствените си очи.

А в следващия постинг ще ви покажа онези фрески, които вероятно няма да може да видите, защото те са на втория етаж и там посетители не могат да влязат без специално разрешение.


Обратно към II част.        

IV част - параклиса на горния етаж на църквата.
  
Tags: Бояна, Свети Никола, София, свети Пантелеймон, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 8 comments