Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Никола Вуково
Свети Никола във Вуково. Бяхме чували за нея, но нищо определено. Освен, че също е от 16 век и със стенописи и че „била хубава” нищо не знаехме. Разчитахме да я намерим на място.

 

Отидохме във Вуково. Мъничко затънтено село на 3-4 км от Бобошево и докато компанията разглеждаше Света Петка, аз започнах да подпитвам местните за Св. Никола. И се почна едно – „-Еййй, там, виждаш ли онази плевня между тези две изоставени ниви, под нея е!”. Гледах, нищо не виждах, но се надявах, че църквата не игла в копа сено и ще я намерим. Не ни е първица я да обикаляме по някакви затънтении и да се оглеждаме като гламави за „средновековна църква”.

 

Вече се стъмваше, бяхме и поуморени, но пък всички се ентусиазирахме за „приключение”.  И се почна едно – напред-назад по шубраците, някъде на около 2 километра от селото, завиране в храстите между тръните и всякакви такива прелести. Ние, тримата мъже нямахме особени притеснения – все пак хънтингът на такива обекти ни е сериозно хоби, но двете дами с нас не бяха свикнали на подобни упражнеия. Все пак и те проявиха достоен за възхищение ентусиазъм докато се деряха по драките.

 

Обаче – всуе – за почти един час нищо не открихме, а обходихме всякакви горички, шубраци и едно дере. То не е и чудно - оказа се, че последния път като са я търсели дори служителите на музея не я намерили, въпреки че един от тях все пак бил ходил някога. Изабщо - пустинно място! Започнахме леко да се ядосваме, но и да се амбицираме, как утре ще дойдем по светло и ще продължим. И когато се прибрахме по колите една от местните жителки ни предложи да ни заведе! Благодарим ти лельо Данче, без теб никога нямаше да намерим мястото. И от десет метра нямаше да я видим през храстите, които са я обградили! Чувствахме се като принца от приказката., провиращ се през трънака към замъка на спящата красавица.

 

Ето я и нашата красавица:

 

Свети Никола, малка църква от XVI век. Слава богу, и да е имало разрушения на част от източната стена – поправени са. И стенописите са прелестни. 

 

 

Абе, обичам такива места!

П. П. - Цитатът е от следната книга, която си купих за някакви си 3 лева.

Tags: Вуково, Свети Никола, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments