Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Димитър Арбанаси - трета частВсъщност третата част само формално е за църквата свети Димитър. Тя ще бъде посветена на параклиса, който, макар и да е под един покрив нея, се счита, че е бил самостоятелна църква, при това  датираща от втората половина на XVI  век, което я прави най-старата в Арбанаси.
Размерите му са 15.80 Х 5.06 метра, на изток завършва с полукръгла апсида, в чиито стенописи също варварски е пробит прозорец.

хипотетична реконструкция на самостоятелната църква св. Георги по Хитко Вачев

Традиционно се смята, че е бил посветен на свети Нестор, но разкриването на стенописите от първия стенописен пласт показва, че по-вероятно патрон да е бил свети Георги.

На него се виждат сцени от житието му.

Според Хитко Вачев се различават сцените св. Георги с пред император Диоклетиан, мъчението му с поставяне на камък върху гърдите и клада под краката, хвърлянето в яма с негасена вар, мъчението с колелото и обезглавяването му. На мен ми е трудно да ги различа, но нямам основание да не вярвам на експерта.

По важен е изводът който той прави за датировката на стенописите - средата и втората половина на XVI век, което ги прави най-старите в Арбанаси.

Вторият пласт е сходен със стенописите, които вече гледахме  в южния кораб на сградата и вероятно е също от началото на XVII век.

В апсидата са традиционните Богородица Ширшая небес с ангели и свети отци под тях.

Проскомидийната нишаОстаналите запазени стенописи са на южната стена.Светци воини в традиционна поза

За съжаление само това е оцеляло след времето и земетресението и за съжаление и тук са се проявили традиционните вандали.

Да се надяваме, че все някога пари ще се намерят, реставрацията ще завърши и ще може и този паметник да бъде официално открит за посещение.

А аз лично трябва да заявя специалните си благодарности на Симеон Цветков и Пламен Стефанов, благодарение на които имах възможността да ви го представя.


Първа част                                Втора част

                                                                            ГАЛЕРИЯ
Tags: Арбанаси, Свети Георги, Свети Димитър
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment