Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Петър и Павел в метоха "Орлица"Църквата свети Петър и Павел е в метоха "Орлица" на Рилския манастир, който е на около 2.5 км от гр. Рила в посока манастира. Няма как да го пропуснете - той е на самия път.

Метохът се споменава още в Рилската повест на Владислав Граматик от 1469 г. Самата църква е построена през 1478 г. и днес е известна преди всичко с този стенопис от 1863 г. на Никола Образописов, изобразяващ пренасянето на мощите на Иван Рилски.
Но нас ни интересуват останките от по-ранната стенопис - от 1491 г. Оцелели са са повечето изображения на източната стена и в горната част на западната.Традиционната Богородица Оранта в апсидата, заобиколена от ангелите Михаил и Гавриил.

А това горе е архангел Гавриил от благовещението. Ето я и Мария.Отгоре има седнали свети отци. Напомнят на онези в Бельовата църква в Самоков.
На западната стена са възнесение, успение богородично и преображение. Не са лоши.
Входа на църквата:Общо взето това е. Малка църквичка с малко стенописи, при това доста потъмнели. Но като се вгледате, ще видите, че всъщност въобще не са лоши, особено тези над вратата на западната стена.


ГАЛЕРИЯ

Tags: стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments