Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Свети Георги ТрудовецВ Интернет няма списък на паметниците на културата с местно значение. Дори иманярите от "федерацията по метал детектинг", на които искрено желая най-прекрасни неща, знаят това и търсят информацията си като мен - оттук оттам, от разни сайтове и споменавания мимоходом по книжки и вестници.
Така, че вероятно за доста малки църквички нищо не знам. И винаги се радвам, когато открия някоя нова или поне за мен нова.
Такава е и тази малка постройка в полето край село Трудовец, бивше Лъжене, ботевградско.
Мернах кратко споменаване за нея в някакво рефератче, пуснах едно гуглене и излезе новина от Botevgrad.com , в която разказваха, че доброволци са поразчистили мястото от храсталак. По-ценното беше поместената там информация от "Из нашите старопланински манастири” на проф. Петър Мутафчиев: “Тя се намира в мочурливите ливади около 2.5 км северозападно от селото. По план и строителен материал е напълно прилична на малките черкви при Ръждавица, само че без притвор; стените й са градени от ломени камъни с корав, бял хоросан, а сводът и полукуполът на абсидата й – от дялани продълговати травертинови блокове. Сводът започва от височина 1.80 м от днешното равнище на пода и почива върху тухлен зъбчат корниз. Нишата в южната стена при олтара е с островърха арка.
Западната стена на черквата пропукана; пропукани са също сводът и абсидата. Плоченият покри е полуразрушен и обрасъл с буренаци.
Цялата черква отвътре е зографисана, но живописта на много, особено по свода и северната част, е изцяло избледняла.”Така, че днес се вдигнах и отидох до там. Вероятно трябва да изкажа специални благодарности на "Фиат", които едва ли са планирали точно такава употреба на своите автомобили.Все пак желязното конче, макар и трудно, но издрапа през калта, докато стигна църквата.

Всъщност тя се намира на около 2.5 км на северозапад от селото, като най-добре е да се мине по бомбардирания асфалтов "път" към Скравена и след това да се завие наляво покрай един синор.

Мястото е насред полетои е пустинно тихо.


Наистина е в отчайващо състояние, но със сигурност притежава романтична красотаВътре естествено всичко е разграбено и разкопано. По времето на Мутафчиев стенописите може и да са били поизбелели, но за сметка на тов днес въобще ги няма.

Съвсем незначителни фрагменти са останали в апсидата.По надлъжните стени са останали само отделни парченца.

Нещо е оцеляло и на западната стена над вратата. Традиционно там се изобразява Успение Богородично, но по малкото запазени части от сцената няма как да твърдим, че и тук е било така.  така.

Вижда се, че сводът е пропукан и е много вероятно да рухне в близко бъдеще.Църквата е обявена за археологически паметник на културата през 1987 г., но както и в повечето други места в близко бъдеще не се очакват никакви действия за реставрация и социализация. При това положение поне я разгледайте на снимките в

ГАЛЕРИЯТА
 

 
Tags: Свети Георги, Трудовец
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments