Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Атанасий Бобошево

 


Свети Атанасий е старата гробищна църква на Бобошево.Няма смисъл да пиша много, просто ще сложа статията от уикипедия, която е доста добра.

Църквата се намира върху обширна тераса в градските гробища, в т.н. Горна махала на град Бобошево. Малка, еднокорабна църква с полукръгла апсида и с анти. Дълга е 8 м. и широка 5 м. (външни размери). От лявата страна на апсидата се намира проскомидийната ниша, а в дясно - четвъртита, на диаконика. На северната страна има малка, полукръгла ниша - умивалня. Църквата е имала сводово покритие, което при реставрацията и е заменено със стреховидно. През XVIII век е прибавен закрит притвор, а през 1926-27 г. е изграден нов притвор с трапезария. Стените на първоначалната църква, дебели 0,70 м. са каменни. Църквата е била изписана изцяло отвътре, а западната фасада - и отвън, съобразно установения канон. Съгласно получетливия ктиторски надпис на южната стена църквата е построена през 1590 или 1600 г. До 29 октомври 1862 г. тя е главна църква на селото и в нея се черкуват бобошевци и хора от съседните села. След построяването на голямата църква "Света Богородица", "Свети Атанасий" е превърната в гробищна църква.

През есента на 2009 г. църквата е частично обновена (направена е външна изолация и боядисване, поставена е ПВЦ дограма) от местни ентусиасти. Ремонта е направен без съгласуване с НИПК - София и РИМ - Кюстендил, като е подменен автентичния външен облик на сградата.

Стенописите в църквата са в много лошо състояние, покрити с дебел слой сажди и прах, но за щастие, не са "реновирани" при ремонта, и очакват вещата намеса на специалисти-реставратори.

Църквата е архитектурно- строителен паметник на културата от местно значение (ДВ, бр.77/1972 г.) и архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение (ДВ, бр.38/1972 г.).

Църквата носи името на Свети Атанасий или Свети Атанасий I Велики патриарх Александрийски (293/7 - 373) - египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година. Църквата чества светеца на 18 януари и на 2 май.

Само ще отбележа, че получетлив е твърде оптимистично изявление за действителното състояние на надписаПрез 2006 г. църквата си изглеждаше доста зле.Сега е ремонтирана отвън,


но отвътре си е същата - плаче за реставрация.Иначе има прекрасни стенописи, които се сравняват с далеч по-известните фрески в Добърско, но за съжаление те са в много лошо състояние. Опушени до неузнаваемост и покрити с вековен прах.

Все пак нека ги разгледаме.

Влизайки в късния притвор, можем да видим западната външна стена на средновековната църква, която е с анти, както другата запазена църква в Бобошево от онази епоха - свети Илия.Изображението на св. Атанасий в нишата е късно и следователно извън рамките на този сайт, но на стената си личи и лошо запазен Страшен съд. По това си прилича и с други църкви от епохата  например Св. Димитър край Бобошево или св. Георги в Кремиковци.

Арката над входа също е с изображения.Иконостасът, на когото преди няколко десетилетия Асен Василиев е намерил ценни икони от XVII век е пуст. Дано поне иконите да са прибрани в някой музей.Така, че нека пак да се съсредоточим върху фреските.
Да почнем от свода, където е изобразен Христос в различините му ипостаси:По-долу има фриз с изображения на пророци.Надолу следват традиционните сцени, представящи биографията на Исус:

На източната стена над апсидата - Благовещение:

За съжаление образът на Богородица Ширшая небес  в самата апсида е наистина в ужасно състояние.и като стана дума за апсидата - да покажа и вградения в нея олтарРождество Христово е на южната стена на олтара /в случая олтар е не жертвената маса, а цялото помещение зад иконостаса/Сретение господнеКръщениеВъзкресението на ЛазарПреображение
Тайната вечеря. Юда, изобразен без ореол, е легнал на масата.


Продължение.......


ГАЛЕРИЯ 2010

ГАЛЕРИЯ 2006

 
Tags: Бобошево, Свети Атанасий
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments