Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Спас Червен брег„Свети Спас“ ("Свето Възнесение Господне") е късносредновековна българска православна църква в село Червен брег, община Дупница, област Кюстендил.  
 
        
     За църквата узнах съвсем случайно от едно кратко клипче в което дори не се споменава името на селото : vbox7.com/play:3d6bc532 . Друга информация не можах да открия, затова реших да я посетя лично.
      Червен брег се намира на около пет километра източно от град Дупница, между планините Рила и Верила, по поречието на река Джубрена. Селото е голямо - около 1200 жители. Първо  се насочихме към енорийската църква "Свети Никола", строена през 1874 г.  на десния бряг на река Джубрена, привлечени от звъна на църковната камбана.  Църквата беше отворена - необичайно за селските църкви, дори и в неделния ден, но вътре нямаше жива душа.  Възрожденските стенописи са силно пострадали, но в открития притвор бяха складирани  прясно рендосани дъски и строителни материали - очевидно предстои ремонт. След малко от камбанарията слезе клисарката - дребна и усмихната жена и делово ни продаде свещи от по 10 ст. Както обясни - хората не купували по скъпите и затова зареждат от най-евтините.  Обясни ни в каква посока да поемем и напуснахме селото, като поехме по черен разкалян път в северна посока, който извежда до по-високо разположено плато със стръмни червеникави брегове, откъдето вероятно произлиза и името на селото. На високото зърнахме в далечината малка постройка, покрита с турски керемиди и дървен навес в близост до нея. След  20-тина минути пеш ход напряко през разкаляните ниви, осеяни с дребни късчета от стари тухли и керамика, стигнахме и до самата църква ... 


 

 

1. Местоположение и архитектурни особености.

       Църквата се намира в северните покрайнини на село Червен брег, на десния бряг на река Джубрена, на около 2,5 километра северно от последните къщи на селото. Представлява еднокорабна и едноапсидна триконхална църква, с полуцилиндричен свод, вкопана  в земята. Основите са от големи каменни блокове, а останалия градеж включва ломени камъни и малки квадратни тухли, споени с бял хоросан.  Сводът е изцяло от каменен, покрит с каменни каменни плочи (тигли). През последните години, очевидно за  предотвратяване на влага и течове в храма, върху каменните плочи са наредени нови турски керемиди. В апсидата е прорязано малко тясно прозорче. Над ниската дървена порта е разположена патронната ниша.  Вдясно от входа има малка гранитна база от колона (в околността забелязахме  няколко големи провоъгълни каменни блока,  с изрязани в камъка дупки за жлебове и добре изсечени прави ъгли). 

    
Стените са дебели, без  сантрачи или друга система за укрепване. Подът е землен от трамбована червена пръст. На източната стена има полусферична проскомидийна ниша, до нея на северната стена - по малка правоъгълна ниша. На места над южната конха има следи от нова циментова замазка. В центъра на църквата е разположен голям квардратен камък, около който е разположен паянтов дървен олтар (късна изработка)  увенчан с дъсчен кръст.
    
 проскомидийна ниша                                              олтар с изт.стена и апсида   

       2. Стенописи.

Цялата вътрешност на църквата е била изписана. От стенописите са останали отделни фрагменти на южната и източната стена и  в апсидата. 
         
Западна стена                                       Северна стена
                
Южна стена

Над входа има  фрагмент от ктиторския надпис - оцелели са няколко букви.

 

На южната стена вдясно от конхата са изписани в цял ръст Св.св.Константин и Елена,

          

Св.св.Константин и Елена                

Св.св.Константин и Елена - фрагмент.


Вляво от южата конха са образите на неизвестен светец и на Свети Никола.
   
Св.Никола                                          неизв.светец 

На източната стена вдясно е образът на светец в кула - вероятно Св.Симеон Стълпик.

 
Св.Симеон Стълпник ?


Останалите фрагменти и образи са неразличими. 

   
западна стена - вляво до входа  апсида (фрагменти от изобр. на църковни отци)


апсида (фрагменти)

Църквата е архитектурно-художествен паметник на културата (според сайта на Община Дупница).

Според архитектурни белези и художественото изпълнение църквата най-вероятно е късносредновековна  ( периода ХV-ХVІІ в.)
Tags: bartol, Свети Спас
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment