Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Илия Бобошево


Градчето /почти село/ Бобошево е чуден оазис на средновековни църкви, сравним само с далеч по-голямата  и по- значима София. Тук е и прекрасната, макар и почти разрушена под рухналото "защитно" дървено покритие свети Теодор, свети Атанасий, чиито потъмнели стенописи не отстъпват на онези в Добърско, на три километра са вуковските света Петка и свети Никола, а малко по-нататък - руината на мърводолската свети Козма и Дамян.

Този постинг ще бъде за свети Илия - малка църква, но с прекрасно местоположение и с наистина прекрасни стенописи от XVII век.Като данни за църквата просто ще ви копирам данните от Уикипедия, които са напълно достатъчни:

Църквата е построена през 1687 г. Намира се в източната част на град Бобошево, под местността "Бялата пръст". Представлява малка, еднокорабна и едноапсидна църква с дължина 7,20 м и ширина 5,30 м., без апсидата. В надлъжните стени са вместени два певника, широки по 1,30 м и дълбоки 0.70 м. На запад сградата завършва с анти. На източната фасада има и една аркирана ниша, а на западната — три. Градежът на църквата е от ломени камъни с хоросанова спойка и дървени сантрачи. Запазени са значителни части от стенописите, които са покривали цялата вътрешност на сградата. Ранната стенопис (върху свода и горната част на стените) е от XVII век, а по-късната - от 1898 г., според ктиторския надпис над апсидната ниша. Декоративната система на стенописната украса е характерна за еднокорабните средновековни църкви на Балканите. Върху свода са изписани ликовете на Христос и старозаветните пророци в два фриза, по раменете на свода и по стените - евангелски сцени. Под тях върви пояс от медальони с изображения на светии, по надолу са следвали светци в прави пози и цокъл, които сега са унищожени. Иконостасът, от който са запазени значителни части, също е от XVII век. Църквата е архитектурно- строителен паметник на културата от местно значение (ДВ, бр.77/1972 г.) и архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение (ДВ, бр.38/1972 г.).
За онези, които се  се интересуват от повече подробности, ще препоръчам книгата на Елена Флорева "Църквата пророк Илия в Бобошево" С. 1978 г. , а на вас предлагам да се насладите на стенописите:

Иконографската схема е достатъчно традиционна. Вдясно от вратата са Константин и Елена.Вляво - Архангел Михаил.Над вратата е имало надпис, за съжаление вече заличен, а над него е Успение Богородично


Над успението има тази фреска, май някакъв събор

В апсидата е традиционното изображение на Богородица Ширшая небес

с малкия Христос в медальонЗа съжаление останалите фрески в олтара са повредени, с изключение на тази, разположена над апсидата


 
и тази малка останка в проскомидийната нишаТаванът е прекрасен!

Под изображенията на тавана следва фриз с пророци, които както е характерно за XVII век вече не са в медальони, а са отделени един от друг с растителни орнаменти.Под тях по стените са изобразени сцени от страстите:

Благовещение:Рождество:Фрагмент с тримата влъхви:още един фрагмент:СретениеБогоявление:Влизане в ЕрусалимВъзкресението на ЛазарУмиване на нозетеТайната вечеря

И тази забавна сцена с дявола.
Много фолклорен дявол!

Целувката на Юда. Юда, както и в сцената с тайната вечеря е с черен ореол.

Отричането на ПетърПоругание. Обърнете внимание на акробатите и музиканта. Любима цена.Носене на кръста - много нетипична за православна църква.Поделянето на дрехите - също нетипичноБичуването /което всъщност е на западната стена/ - то пък е вече съвсем нетипично!
Голгота

И прекрасното преображение
Ами това е. Надявам се че са ви харесали. Ключът  е у  семейството, живеещо срещу църквата, те ще ви обяснят и как се пуска лампата. Надявам се да ви е харесало.

ГАЛЕРИЯ 2006

ГАЛЕРИЯ 2008

Статия в Тера Бизантика

Julian


Tags: Бобошево, Свети Илия
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment