?

Log in

No account? Create an account

Средновековните църкви в България


Previous Entry Поделиться Next Entry
Свети Илия Бобошево
medchurches

Градчето /почти село/ Бобошево е чуден оазис на средновековни църкви, сравним само с далеч по-голямата  и по- значима София. Тук е и прекрасната, макар и почти разрушена под рухналото "защитно" дървено покритие свети Теодор, свети Атанасий, чиито потъмнели стенописи не отстъпват на онези в Добърско, на три километра са вуковските света Петка и свети Никола, а малко по-нататък - руината на мърводолската свети Козма и Дамян.

Този постинг ще бъде за свети Илия - малка църква, но с прекрасно местоположение и с наистина прекрасни стенописи от XVII век.Като данни за църквата просто ще ви копирам данните от Уикипедия, които са напълно достатъчни:

Църквата е построена през 1687 г. Намира се в източната част на град Бобошево, под местността "Бялата пръст". Представлява малка, еднокорабна и едноапсидна църква с дължина 7,20 м и ширина 5,30 м., без апсидата. В надлъжните стени са вместени два певника, широки по 1,30 м и дълбоки 0.70 м. На запад сградата завършва с анти. На източната фасада има и една аркирана ниша, а на западната — три. Градежът на църквата е от ломени камъни с хоросанова спойка и дървени сантрачи. Запазени са значителни части от стенописите, които са покривали цялата вътрешност на сградата. Ранната стенопис (върху свода и горната част на стените) е от XVII век, а по-късната - от 1898 г., според ктиторския надпис над апсидната ниша. Декоративната система на стенописната украса е характерна за еднокорабните средновековни църкви на Балканите. Върху свода са изписани ликовете на Христос и старозаветните пророци в два фриза, по раменете на свода и по стените - евангелски сцени. Под тях върви пояс от медальони с изображения на светии, по надолу са следвали светци в прави пози и цокъл, които сега са унищожени. Иконостасът, от който са запазени значителни части, също е от XVII век. Църквата е архитектурно- строителен паметник на културата от местно значение (ДВ, бр.77/1972 г.) и архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение (ДВ, бр.38/1972 г.).
За онези, които се  се интересуват от повече подробности, ще препоръчам книгата на Елена Флорева "Църквата пророк Илия в Бобошево" С. 1978 г. , а на вас предлагам да се насладите на стенописите:

Иконографската схема е достатъчно традиционна. Вдясно от вратата са Константин и Елена.Вляво - Архангел Михаил.Над вратата е имало надпис, за съжаление вече заличен, а над него е Успение Богородично


Над успението има тази фреска, май някакъв събор

В апсидата е традиционното изображение на Богородица Ширшая небес

с малкия Христос в медальонЗа съжаление останалите фрески в олтара са повредени, с изключение на тази, разположена над апсидата


 
и тази малка останка в проскомидийната нишаТаванът е прекрасен!

Под изображенията на тавана следва фриз с пророци, които както е характерно за XVII век вече не са в медальони, а са отделени един от друг с растителни орнаменти.Под тях по стените са изобразени сцени от страстите:

Благовещение:Рождество:Фрагмент с тримата влъхви:още един фрагмент:СретениеБогоявление:Влизане в ЕрусалимВъзкресението на ЛазарУмиване на нозетеТайната вечеря

И тази забавна сцена с дявола.
Много фолклорен дявол!

Целувката на Юда. Юда, както и в сцената с тайната вечеря е с черен ореол.

Отричането на ПетърПоругание. Обърнете внимание на акробатите и музиканта. Любима цена.Носене на кръста - много нетипична за православна църква.Поделянето на дрехите - също нетипичноБичуването /което всъщност е на западната стена/ - то пък е вече съвсем нетипично!
Голгота

И прекрасното преображение
Ами това е. Надявам се че са ви харесали. Ключът  е у  семейството, живеещо срещу църквата, те ще ви обяснят и как се пуска лампата. Надявам се да ви е харесало.

ГАЛЕРИЯ 2006

ГАЛЕРИЯ 2008

Статия в Тера Бизантика

Julian  • 1
Спасибо! От Ваших фотографий мне уже очень хочется поехать в Болгарию.

  • 1