Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Света Троица РадибошОще преди две години се бях опитал да намеря този манастир, но той е толкова добре скрит в гората между радомирското село Радибош и погълнатото от водите на язовир Пчелина село Пчелинци, че без помощта на местните хора никога нямаше да го намеря.

Мястото е обрасло в треви и храсти и е абсолютно запустяло.
Жилищната сграда е руина.Само една зидана чешма живописно се подава от храстите като илюстрация от някаква стара легенда.Нас разбира се, ни интересува църквата и еветуалните и стенописи.А.

Вв "Археологическите паметници в Пернишки окръг", издадена през 1983 г. може да прочетем за нея, че тя е малка, еднокорабна и  едноапсидна църква с полуцилиндричен свод, изградена от ломени камъни с хоросанова спойка. Западната стена на църквата е премахната през Възраждането и подобно на много други църкви в областта, към нея е прибавен обширен притвор.Когато съставителите на книгата са видели църквата, тя е била измазана отвън и отвътре, затова те предпазливо пишат, че "може би е имала и стенописен слой".

Днес църквата се руши, мазилката е паднала на много места и е вече няма съмнение - стенописен слой от XVI-XVII век има!

За съжаление днес се виждат само отделни сцени.


Поглед към южната стена.Стенописи се виждат около и над архиерейския трон.

В по-горния регистър има традиционния за епохата фриз с медальони.Над фриза с медальони се виждат сцените на кръщението и миропомазването

/вижда как Мария,намазва краката на Исус със скъпо миро и ги бърше с косата си/

В апсидата традиционно има Богородица ширшая небес, само че по-голямата част от нея е скрита под мазилката и се вижда само малкия Исус в медальон.

Отдолу е поклонение на жертвата Олтарът


на южната олтарна стена има изображение на  светите отциа вляво над апсидната ниша нещо което ми прилича на архангел Гавраил от благовещението

 

Може би най впечатляващи са изображенията на свода.
Пророк ЙонаКакто и на арката, разделяща средновековната част от притвора.Ами това е. Още един рушащ се паметник, вероятно от 16 век. Ако някога реставраторите в България имат достатъчно финансиране, както се вижда - работа ще имат за десетилетия напред.


ГАЛЕРИЯ 
Tags: Радибош, Света Троица
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment