Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Йоан Пусти - III част пещератаЮжно от църквата има пещера, по-точно огромна скална ниша /в нея може да се събере спокойно голяма къща/, от която извира потока. Най вероятно именно в нея е било и античното светилище и първоначалния манастир.


Интересно, че тя също е украсена със стенописи. От някои от тях са оцелели само фрагменти:


Но високо на стената на пещерата е може би най-интересния стенопис на манастира.

През 2005 той беше доста заличенНо сега вече е реставриран /в границите на възможното/ и изглежда доста по-добре:Това е фриз с пет сцени от живота на светците Димитър и Нестор. Под тях има надпис със споменаването на "Димитър син Дубов", който през 1540 обновил манастира. Има и други надписи, коитоса повредени и не са еднозначно разчетени.

Първата сцена е свети Димитър на кон, убиващ друг конник. Както вече се досещате - пострадалият е българския цар Калоян. Нашите прадеди очевидно не са смятали за непатриотично да рисуват тази сцена.Обърнете внимание на замъците в двата края на фреската, които са доста различни от условните и напомнящи театрални декори постройки на задните планове на повечето тогавашни стенописи.Втората сцена е някой си Лай, набит на копия /предполага се, че си го е заслужил/
.

Интересна е третата сцена, за която не се наемам да определя какво представлява, нито каква функция изпълнява огромният скорпион в центъра и.Следва свети Димитър на трон с някакво змеевидно чудовище в краката, който напомня свети Георги на трон с друго змеевидно чудовище в краката от Кремиковския манастир.Последната сцена също ми е неясна
ТОва е положението в момента. Има и някаква трудно достъпна постница високо в скалите, където също имало стенописи, но те са били практически унищожени от иманярите.


Линк към блога на Архиватора с много постинги за св. Йоан Пусти

 


 
Tags: Свети Йоан Пусти
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments