Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Атанасий РаждавицаЦърквата Свети Атанасий в Раждавица.

Случката е от преди около две години.

Бях, чел някакво споменаване мимоходом, че в Ръждавица /ползва се и Раждавица и Ръждавица и не се знае кое изписване е правилно/ има средновековна църква. И понеже такова споменаване на мен действа като валериан на котка, тя веднага влезе в таргет списъка. Така че, натоварихме се на колата и се отправихме към това известно кюстендилско село.

Нямах идея къде е църквата, каква е, запазена ли е и т.н., но се надявах да получа сведения от местното население както и обичайно става.

Част от това местно население, представлявано от няколко дрипави дегенерати седеше на сянка пред кръчмата и жулеше ракия. За тяхна изненада спрях пред тях и почнах да ги разпитвам има ли църква, как се стига до нея и т.н., а те ме гледаха с типично шопско недоверие и ми се чудеха на `алтавия акъл, че съм тръгн`ал по жегата да дирим некакви каманаци. Мисълта, че мога да го правя без материална изгода за себе си беше недопустима. Веднага почнаха да питат колко изкарвам от тази си дейност. Уверенията, ми че не само не изкарвам, ами даже и доста харча за това не ги разубедиха, само ги накара да минат на същественото – да ми искат пари за да ми обяснят. 20 лв. Кипнах, казах им, че няма да стане, тихо ги напсувах и отпраших стотина метра по-нататък, където едно семейство обработваше някаква нивичка, сбутана между улицата и ЖП линията. Хората бяха учтиви, обясниха сравнително подробно как да се върна и да тръгна по черен път покрай реката.

По черния път покрай реката се стига до това.

Отблизо е това.

А отвътре това.
Изобщо гледката е обичайна. Мястото е изоставено, осквернено и разкопано. Но може би точно това му придава романтика и красота. Бяла спретната бетонна църква, каквито строят в момента серийно не би била на мястото си, тук, край Струма под пееенто на птиците и бръмченето на пчелите. Не си падам по такъв тип пластмасова красота, на мен ми дай средновековни руини.

Като казах средновековни, да видим все пак колко средновековни са. Ами не знам. Когато се прибрах в София, показвах снимки, и един човек, когото дълбоко уважавам и чиито статии за църкви, планини и манастири са се разпълзяли по целия нет ми каза, че руината е възрожденска. Но наскоро Бартол от forum.boinaslava.net пусна цитати от Йордан Иванов, според която църквата още през възраждането е била с рухнал покрив и че през 1882 са я измазали върху старите стенописи. Малко вероятно само за две три десетилетия да са я построили, изписали, срутили покрива и пак измазали. Впрочем покривът, който тогава са оправили се е срутил отново май през 60-те години. И за съжаление стенописите не могат да ни помогнат, защото ги няма. Има само запазени декоративни фрагменти под рамката на вратата.От висотата на огрооомния ми опит /хахаха/ смятам, че биха могли да са от 17 век


А иначе мястото е красиво. На няколкостотин метра по-нататък е каньонът Шегава.

А църквата, която всъщност търсих и която безспорно е средновековна се оказа на другия бряг и я намерих чак следващата година.

Tags: Раждавица, Св. Атанасий, Свети Атанасий, средновековна църква
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments