Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Средновековна църква в Камено поле

 

Практически нищо не знаех за тази доста внушителна църква. Само това, че е каменна сграда с изпъкнала полукръгла апсида от източната страна.Покрита с равен двустрех покрив от каменни плочи. Паметник на културата от национално значение ДВ. бр. 90/1965 г. Не се стопанисва и е в лошо състояние.

Дълго ровене в Интернет освен една две снимки и потвърждение на това, че е в лошо състояние, нищо повече не ми даде. Така, че отидох да я видя.

Село Камено поле /ударение на О-то/ е се намира между Мездра и Роман и май още е към Роман, въпреки, че са правили референдум да се присъединят към Мездра. Много красива местност със ждрело, пещери и каменни фигури, а май съвсем близо до църквата имало и крепост. Но аз си бях дошъл за църквата.
Попитах едни момичета в центъра на селото и след кратко замисляне те се сетиха за "Пустата църква". Явно това е местното име.
Намира се на изхода на селото /откъм Роман/ като се завива надясно между двете групи полуразрушени стопански постройки на бившето ТКЗС.


Не се надявайте на път. При сухо време може и да приближите с колата през ливадата, при мокро вероятно е по-разумно да се поразходите пеша. Църквата е насред поляна край реката . Каменна постройка, заобиколена от  дървета и с ниска каменна ограда

Очевидно е пуста, изоставена, не се стопанисва и е в лошо състояние


Приближавайки се на входа виждаме повреден противовандалски надпис


За съжаление той не е помогнал много. Църквата е напълно опустошена и жестоко разкопана.


Руши се. В покрива и стените зеят дупки. Сантрачите ги няма, падат камъни. С две думи - доста обичайна картина.

Архитектурно представлява еднокорабна  църква с апсида полуцилиндричен свод. С обширен притвор. На източната стена на притвора са и единствените запазени незначителни останки от стенописи, вероятно от XVI век. Впрочем според Кр. Миятев е възможно и да са от XIV век.  Но са толкова унищожени, че просто не е ясно какво са изобразявали.
Жалко, вероятно е била много красива църква.

Същинската част е още по-зле. Там упорито са търсели заровено съкровище.

А наистина е била страхотна. Доста голяма на фона на останалите църкви от епохата и солидно градена.Нямаше какво да правя вече вътре. Огледах за още останки от стенописи, но нямаше. Само безброй графити, най старият от които беше от 1843 г.


Така, че излязох да поснимам отвън.

 Пообиколих, наслаждавах се на слънце и пасторални идилии

и продължих към следващата цел - църквата в Долна Кремена. Която се оказа пълно разочарование.

Епилог: Нямам идея как се казва църквата. Нямаше кого да попитам или какво да прочета. Докато пишех този постинг, намерих споменаване за следната статия Миятев, Кр. Църквата при Каменно поле – ГНМ, VІ, 1932-34, С, 1936, с. 267-274 Ако някой я е виждал - ще се радвам да сподели какво пише там.

Епилог 2: Може би някой ще попита при тези камъни и при тази жега - няма ли змии и гущери? Отговорът е - има и от едното и от другото, но бързо бягат и се крият.
Tags: Камено поле
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments