Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Архангел Михаил Горановци 

Поредната средновековна църква посетих малко преди Нова година – 27.12.2008 г.

 

Св. Архангел Михаил в село Горановци, Кюстендилско.

 

Всъщност тя се намира  не в Горановци,  а малко преди табелата на следващото село в посока сръбската граница – небезизвестното Долно Уйно  /смях в залата/. Точно до пътя, вдясно от него и под клоните на голямо дърво. На десния бряг на река Драговищица.
Църквичката е малка 6.5 х 4.30 м едноапсидна с полуцилиндричен свод и с анти отпред. Каменна е с хоросан, а отвътре с тухли. Мястото около нея е покрито с развалини - някога там е имало манастир. Съответно и местността се казва Манастирище.

Доколкото са могли реставрирали са, сложили са покрив и врата. Вратата е отворена, може да влезете. 


Както виждате - не е в перфектно състояние, но поне няма графити по стените. За съжаление и лястовичето гнездо върху лицето на Орантата в апсидата не придава красота на обстановката. Сега малко съжалявам, че не го махнах.

От двете страни има по три ниши, оградени от арки, които може би някога са крепили купол. Всъщност има предположения, че в първоначалния си вид сградата е била кръстокуполна. Стърчащите части може би са от архаична зидана олтарна преграда, подобна на тази от църквата в село Царевец.Ако съдим по модела в ръцете на тази фигура, която би могла и да е ктитор /смущава ме ореолът/, купол може и наистина да е имало.Ето детайл само с моделчето.


В други църкви, например тази в Долна Каменица моделите доста точно представят външния вид на сградата.


Както виждате има стенописи. На пръв поглед ми се струват от 16 век, но там се били виждали два слоя, първия от 16, а втория от края на 17 век. Не че някои не се опитват да измислят 14 век, но очевидно нямат основания.


На северната стена е патронът на църквата - Архангел Михаил


Явно са се опитали да спазят канона, но понеже църквата е малка, Константин и Елена са разположени от двете страни на вратата.

Ето я Елена. Обърнете внимание на шевиците по кърпата и.Константин е по-безинтересен.Над тях разбира се има успение. Но не е много запазено.


Може би най-красивата според мен фреска е образът на свети Макарий.Симеон Стълпник също е интересен.Както и останалите фрески. 


На светци военни:


И на светци книжници:

Естествено присъстват и светите отци.


Това са само част от образите. Има и други, като например този:


или този:


Или например този симпатяга със странна шапка:


Какво друго да кажа? Обичам тези малки изоставени църквички. Дават особено чувство на съпричастност към хората които са ги строили и изписвали и онези които са се молили в тях, кръщавали са децата си, венчавали са се и са опявали мъртвите в продължение на векове и векове. Това усещане се губи  дори в онези храмове, които дори и да са действително средновековни са прекалено реставрирани или просто охранявани. Те са прекалено "тук и сега", а аз харесвам "там и някога".

П.П. Според вестник Сега

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2610&sectionid=30&id=0006601

 

"Средновековната църква „Св. Архангел Михаил" край с. Горановци, Кюстендилско, е копие на едноименната църква в с. Болев дол - Царибродско, и на църквата „Св. Троица" в с. Комщица - Годечко."

Засега не съм бил нито в едното, нито в другото село, когато отида, ще проверя.


 
резюме на английски от статия на Ангел Ангелов в списание Археология от 2004, кн. 4

Tags: горановци, средновековна църква, стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments