Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Петър Беренде II част


Свети Петър Беренде - II част
  

ПЪРВА ЧАСТ

Таванът  не впечатлява толкова. Поне на пръв поглед ми изглежда, че е правен от други майстори. Колоритът е различен - доста по-груб е. Обаче е напълно възможно и да греша. Книгата за Беренде още не съм намерил, а както вече казах църквата не е реставрирана и цветовете е възможно да са се променяли неравномерно.

Далеч по интересни са сцените от страстите Христови в горния регистър на стените.

Кръщението.Влизането в Йерусалим. Моите любимци, които се катерят по палмата, не се виждат. Или ги няма или по-вероятно - изображението е заличено.Целувката на Юда. За съжаление доста позаличен стенопис, но си личи, че е добър.За да се разбере въобще какво е, тук давам снимката леко обработена.Следва съдът на Пилат.От него по-запазено е изображението на слугатаВойниците водят вързания ХристосЗа съжаление доспехите им изглеждат доста фантазийни.

Сцената на поруганието. Една от най-добрите, но за съжаление много повредена. Пак ще се наложи да постна допълнително обработвани снимки за по-голяма яснота.Любимият елемент с танцьоритеРазпятието, което е непосредствено до влизането в Йерусалим и в същия стил като него.
Една православна Пиета:


Ангелът, спящите войнициАми това са снимките. По-големи има в тези две галерии:

ГАЛЕРИЯ 2006

и

ГАЛЕРИЯ 2008

За съжаление и двата пъти като ходих, както се оказа, не съм снимал всичко. Например великолепният бюст портрет на Петър в размер по-голям от човешки ръст на южната стена, медальоните и вероятно доста други неща. Нищо, ще отида пак и ще ги изснимам. А пък и църквата е доста известна - албуми с нейни снимки се намират.


Пак за съжаление още не съм успял да намера книгата за нея. Стенописите на църквата при с. Беренде С. 1976 на Елка Бакалова. Когато я намеря, ще напиша и по-подробно

***
Заключение:

Срамно е, че точно този паметник е в такова състояние. Хора, това е единствения запазен ансамбъл от XIV век. Реставрирайте го!.

трета част 
Tags: Беренде, Свети Петър, Стенописи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments