Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Света Богородица Долна Диканя
Още един прекрасен постинг на Бартол


Света Богородица“ е късносредновековна българска православна църква в село Долна Диканя, община Радомир, област Перник.Долна Диканя се намира на шосе Е-79 София - Кулата. Ако пътувате в посока Кулата и минавате през селото, от ляво на шосето, се вижда малък параклис - "Св.Николай Чудотворец", изграден през последните години. Завивате от главния път наляво, така че параклиса да остане от дясната Ви страна и след около 100-200 метра свивате надясно по черен път който пресича малка река и поемате към обрасло с борова гора възвишение. Там е църквата. Много от местните жители не я знаят - питайте за селските гробища и ще стигнете до нея защото "Света Богородица", както повечето късносредновековни църкви от този период е гробищна църква. На входа на гробищата Ви посреща нова прясно ремонтирана и белосана постройка. Не се отчайвайте - това е новата пристройка-богопростница, а самата църква е зад нея - иззидана от камък и хоросан и покрита с напукани стари плочи. В богопростницата е светло, но в самата църква няма осветление и е тъмно като в рог. Зад разнебитения дървен иконостас обаче са запазени на източната стена няколко повредени фрески. Ако си падате по такива неща - спрете и разгледайте, и няма да съжаляввате.1. Местоположение, история, архитектурни и художествени особености.


Църквата се намира в гробищата на село Долна Диканя, на възвишението над левия бряг на река Блато (Суха река, Арка). Еднокорабна, едноапсидна псевдотриконхална сграда с размери около 4,25 Х 6,5 м. Изградена е през XVI-XVII век от камъни и тухли, споени с бял хоросан. Църквата се осветява от три малки амбразурни прозорчета, по едно във трите конхи. Корабът е с полуцилиндричен каменен свод, покрит с каменни плочи. Конхите също са покрити с каменни плочи. От западната страна на църквата, в по ново време, е изградена обширна галерия – богопростница.Фрагменти от стенописи има само на източната олтарна стена. Стенописната декорация е подчинена на средновековната канонична схема. Запазени са, макар и тежко повредени Богородица Ширшая небе в апсидата, от двете и страни : Архангел Гавраил и Богородица от Благовещение. Между тях – Убрус и от двете му страни – медальони на светци. Над Благовещение е сцената Възнесение Христово с медальон с образа на Христос. По останалите стени липсват стенописи, като е възможно те въобще да не са били изписвани.


Богородица Ширшая небес


Убрус

Фреските от гробищната църква „Света Богородица” носят стиловите белези на късносредновековната стенопис от XVI-XVII век и бележат края на монументалната българска средновековна стенопис.


Възнесение Господне

Църквата е сравнително добре запазена, но се нуждае от спешни възстановителни работи. Част от каменните плочи на покрива и конхите са изпочупени, частично е изронена и хоросановата спойка между каменните блокове.


Св.Богородица


Архангел Гавраил

2. Литература.

* Митова-Джонова, Димитрона - Археологическите паметници в Пернишки окръг, София, 1983 г., с.68Tags: Бартол, Долна Диканя, Света Богородица
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments