Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Света Петка Балша

  

 

Доскоро не знаех, че в село Балша също има средновековна  църква. По-точно знаех, че е имало, но смятах, че това е някаква археологическа останка – два реда камъни, скрити в някой трънак. И ровейки случайно, докато търсех данни за нещо друго, попаднах на някакви кратки описания за нея и я сложих в списъка за посещение.

 

Редът и дойде в последния уикенд на март. И без това беше единствената от набелязаните, която беше достатъчно близо, че да отида и да се върна за един следобед. Тя всъщност е съвсем близо до София, на около пет километра северно от Доброславци. Не че знаех как се стига до там, но с карта и добро желание всичко е възможно. Първо реших, че е по-лесно да се мине през Нови Искър и дори може и наистина да е така, но не открих път, затова си се върнах на околовръстното, отбих за Доброславци, а когато и там стигнах до някакво кръгово движение, попитах, завих наляво и стигнах Балша. Новата църква се вижда отдалеч, старата е в двора и.

 

Дворът е отворен, влиза се. Влязох. Света Петка или Параскева /и двете са варианти на едно и също име/ е патрон и на новата и на старата църква. Хвърлих бегъл поглед на новата, не ми е интересна и отидох до скритата под полукръгло метално  хале нейна средновековна предшественица, която е непосредствено вдясно и заради която всъщност дойдох.


 

 

 

Църквата вероятно е от 14 век. 5.50 Х 4.85 м. Еднокорабна, едноапсидна, с доста широка апсида, с полуцилиндричен свод, който за съжаление е рухнал. Градена е от камъни и тухли, има и някакви каменни архитектурни елементи, които вероятно са от по-древни антични сгради. Отпред има точно „два реда камъни”, които показват, че в някакъв момент е имала и притвор /преддверие/, но от него почти нищо не е останало.

 

За съжаление от същинската част на църквата също не е останало много. Сводът е рухнал, по-голямата част от северната стена също е е рухнала. По-голямата част от стенописите, които са най-интересното нещо в една църква за мен са безвъзвратно увредени.

 

Вижда се, че е спазен традиционният иконографски канон. В горната част на западната стена е Успение Богородично. Отляво на вратата е архангел Михаил, отдясно – Константин и Елена. Всички изброени сцени по-скоро се отгатват, отколкото се виждат.

 


По-запазена е една фигура в ниша вляво от вратата, до чиято глава пише „НЛИА”, т.е. Илия. Впечатляваща е.

 

На северната стена има запазени фризове с медальони. Лично на мен ми напомнят на онези от една друга църква от 14 век – Св. Никола в Калотина.

И още един стенопис в ниша в северната стена, която меже би е била певница.

 

В апсидата смътно си личат свети отци, на които точно там си им е мястото,

но какво е имало на северната стена – вече никой не може да каже. А точно там би трябвало да са светците-воини!

 

Четох, че били открили зидани основи на олтарна преграда – възможно е, точно това би следвало да се очаква от църква от 14 век. Тогава иконостаси още не е имало.

 

Жалко за хубавия паметник. Стенописите вероятно са били хубави и много вероятно църквата да е била запазена до относително скоро време, но вече е късно. Добре поне че са сложили нормално защитно покритие, а не килната барака като на Св. Теодор в Бобошево. Повече не може да се направи.

 

Вероятно някъде има книги и статии за църквата, но аз поне не съм ги виждал.

галерия 


 

Tags: Балша, България, православни, средновековни, средновековни църкви, храмове, църкви
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments