Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Categories:

Свети Архангел Михаил Сапарево

Още един прекрасен постинг на Бартол

ЦЪРКВАТА СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ село Сапарево

„Свети Архангел Михаил“
е средновековна българска православна църква до село Сапарево, община Сапарева баня, област Кюстендил.1. Местоположение, история, архитектурни и художествени особености.


Църквата се намира на около 1,5 км. югоизточно от селото, в долината на малък поток, в полите на Рила.

Построена е през втората половина на ХV в., от когато са запазени до сега южната и част от източната стена. Малка еднокорабна сграда с вътрешни размери: 4,94 м дължина, 3,40 м ширина, 3,69 м височина и дебелина на стените - около 70 см. Църквата е с полуцилиндричен свод, с една апсида и протезисна ниша на източната стена и малко прозорче на южната стена.
Открояват се два основни строителни периода. Южната и част от източната стена са от средновековната епоха. Останалата част от църквата е изградена през Възраждането. Един надпис в люнета на източната стена отнася възстановяването на църквата към 1863 г.
Размерите на църквата и характерът на стенописната декорация предполагат, че първоначално църквицата е била храм на манастир, метох или скит (Това, че някога на мястото е имало християнски комплекс, разрушен от турците, се потвърждава и от разкритите основи на същия при изкопните работи на новата сграда през 1997 г.). Църквата е основно ремонтирана през 1895, 1977 и през 1997 г. когато от запад е построен и открит притвор.


Общ изглед на новопостроения манастир.

Църквата е манастирообразуващ фактор - през 1997 г. около църквата са изградени нови постройки, камбанария и масивна ограда, които заедно с църквата оформят манастирския комплекс на едноименният манастир. На освещаването на новата сграда на манастира на 8 ноември 1997 г. – на Архангеловден, присъствува и патриарх Максим. Манастирът не е действащ.


Св.Йоаким Осоговски (Сарандапорски) - южна стена


Св.Прохор Пчински - южна стена


Свети Спиридон и неизв.светец - южна стена

Запазени са част от средновековни стенописи от ХV и ХVІ век, като доколкото църквата все още не е била обект на подробно проучване, възможно е част от тях все още да са неразкрити - под по-късната варова мазилка. На източната стена и в апсидата са запазени части от композициите "Мелисмос" (образите на Св.Йоан Златоуст, Св.Григорий богослов, С.Кирил Александрийски, Св.Дионисий Ареопагит, Свети Никола и ангел с рипида), "Поклонение на жертвата" (образът на Св.Спиридон Тримитунитски) и "Благовещение". От стенописите на южната стена са запазени част от изображенията в най-долния регистър : Свети Спиридон и неизвестен архиерей с литургични свитъци, части от сцената "Борбата на Яков с ангела", Свети Прохор Пчински, фрагмент от "Тайната Вечеря" и Свети Йоаким Осоговски (Сарандапорски). И върху източната и върху южната стена сигнатурите над образите са на български , а надписите по свитъците - на гръцки език. Анализът на изображенията и надписите в наоса разкрива два различни художествени периода на изписване. Стенописите върху източната стена са от края на ХV век. Тези върху южната стена са рисувани по-късно, вероятно в началото на ХVІ век. Със своята стенописна украса църквата "Свети Архангел Михаил" до село Сапарево е забележителен паметник на българското средновековно изкуство.


Св.Спиридон Тримитунтски - източна стена


Св.Йоан Златоуст и Св.Григорий Богослов - апсида


Св.Григорий Богослов и Св.Кирил Александрийски - апсида


Ангел с рипида, Св.Дионисий Ареопагит и Св.Никола - апсида - долен регистър


Цар Соломон от "Благовещението" - източна стена


Богородица от "Благовещението" - източна стена

2. Литература.

* Коритаров, В. - Сапарева баня, пътеводител, 1988 г., с.55;
* Шанов, Хр. - Сапаревските манастири, в-к "Маскедония", бр.18 от 05.05.1993 г., с.4;
* Геров, Георги - Стенописите от църквата "Св.Архангел Михаил" край село Сапарево", списание "Изкуство", 1994 г., кн.14, с.10-14;


Tags: Бартол, Сапарево, Свети Архангел Михаил
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments