Красимир Йовчев (medchurches) wrote,
Красимир Йовчев
medchurches

Category:

Свети Никола ТуденКарта от WIKIMAPIA

Вчера посетих старинната църква в село Туден, Годечко. Не знаех почти нищо за нея освен, че имало надпис, че е строена през 1400 г. За съжаление беше заключена и не можах да вляза, а надписът е на западната стена, най вероятно над вратата.

Не съжалявам кой знае колко, защото за мен основната примамка са стенописите, а там стенописите са "наивистични", което в превод означава "рисувани от самоук зограф и лишени от художествени качества" и при това са късни. Иначе хубаво е, че нещо ремонтират. Примерно пътечката е нова.

Единствената информация намерих на този сайт и я препоствам за всеки случай:


Намира се в центъра на селото. В миналото е използвана като гробищна църква. Състои се от 2 части: стара и нова. Старата част е еднокорабна, едноабсидна с полуцилиндричен свод. Тя е строена в 1400. И двете и части са покрити от общ двускатен покрив. Църквата е леко вкопана в терена. Градена е от дялани къмъни, споени с хоросан. На много места личат преизползвани материали от по-ранен градеж: бигорни камъни, за рамка на прозореца в олтарната абсида е използвана част от каменен кръст и др. Варовиковата пластична украса, характерна за възрожденския период е вмъкната само на места. Стенописите са наивистични, а иконостасът е комплуктуван от различни по време и стил части, някои от които датират вероятно преди преустройството на църквата през 1845.

Повечето от иконите му са пример са възрожденския наивизъм. По-изискана изработка имат иконите от царските двери изработени в стила на югозападнобългарските школи през ХІХв. От надписа върху западната стена става ясно, че църквата е строена през 1400, иконите са обновени през 1812, а между 1843 и 1845 сградата е цялостно ремонирана. Надписът дословно гласи:

"Да се знае кога е напред правена тая църква, когато обладаха турците Бъргария в лето Господне 1400. Тогава се направи тая църква за три дни. Говедар я правил. После дойде време на 1812. Тогава поднови икони чорбажи Рано от Туден. Правил ги е скришом на кошари, та (никой не е знаел?). От турско зло тогда обесиха (владиката) в Пирут и един калугер стогърец и 18 души човеци. Па дойде време 1843 та поднови църквата на Рано син майстор Стефан сос майстор Бранко, когато дигнаха глава пирутчани против турците, та га излезоха кърджалии; та правеха църквата до обед, а обед бегаха та се криеха от кърджалии и майстор Стефан и син му Рангел, Георги и Янко - брат му и син му Петър Йоан, Стана, Стефановица и Стамена. В лето господне 1845."

В ръкописа "Повествование за страдание болгари" от 1821 се споменава, че през тази година са били обесени епископ Милетий в гр.Ниш и един калугер - Йоасаф от Хилендарския манастир в Пирот, като вероятно за тези събития става дума в надписа. Това е времето непосредствено след Гръцкото въстание, когато османските власти репресират цялото християнско население на империята и особено духовенството.

 

Т.е. надписът е от 1845 г. Малко съм скептичен относно достоверността му за датата на построяване на сградата /1400г./, защото други възрожденски надписи пишат страшни глупости на тази тема, но все пак не е и невъзможно наистина да е от тогава. Между другото някакво изследване, наречено „Надписи в черквата на село Туден, Годечко" срещнах като заглавие, но не мога да го намеря като текст, а там може и да са изяснени нещата.

ГАЛЕРИЯ


 


 
текст
Tags: Свети Никола, Туден
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments