?

Log in

No account? Create an account

Средновековните църкви в България


Previous Entry Поделиться Next Entry
Църква в Горско ново село
medchurches


Когато  започвах този сайт, планирах той да е за запазените паметници, онези които има за какво да се видят, а не за онези, които са два реда камъни в тревата. И най вече за онези, които имат стенописи.
Тази църква е на границата на тези определения.  Да, при нея са запазени не само основите,  но  пак е в руини. И да - има стенописи, но те са полузаличени.


Намира в местността "Юртлука" край село Горско ново село, община Златарица.

До сградата се стига по черен път. Няма табела, няма паркинг, въобще нищо няма. Но има "защитна конструкция". Т. е. дървен навес   с ламаринен покрив. По-точно - бил е с ламаринен покрив, защото сега са останали само две или три от ламарините.


В момента останките са под открито небе, изложени на всички атмосферни влияния, на снега и на дъжда. И си се рушат спокойно, пред очите ни..
Църквата е открита от иманяри, през 2002 г. През юли-септември 2004 г. са проведени и официални археологически разкопки от екип под ръководството на Йордан Алексиев и Константин Дочев. Според тях църквата датира от средата на XIII век. Тя е еднокорабна, едноапсидна, притвор, с вход от юг и от изток. Сходна е с някои от църквите на Трапезица. Не знаем каква е, на кой светец е посветена, дали е част от по-голям комплекс.

Не се знае какво са намерили иманярите, но археолозите са открили само две византийски медни монети от началото на XIV век, сребърна закопчалка за книга и сребърен наушник. Не е достатъчно за датиране

.Предвиждало се разкопките да продължат през 2005 г. , явно парите не са стигнали..

Апсидатаюжната стенаЦенното са "запазените" стенописни фрагменти.

Първо царска двойка, вероятно ктитори на северната стена на наоса

Както и изображения в притвораВърху стената може да видим камък със среднобългарски надпис, гласящ :

"Под мрамора (са) душите. Упокой Господи"

.

Забелязахте, че съм сложил думата "запазени" в кавички. Това е защото стенописите НЕ СА ЗАПАЗЕНИ.

Въпреки, че са "консервирани" от група художници реставратори с ръководител Миглена Прашкова. 


Консервацията напълно се е провалила. Доказателства? Има такива.

Сравнете снимките на Иво Сотиров /ивосо/ от 2007 с моите от 20.09.2009 г.

Разликата е само две години. След още две вече НЯМА ДА ИМА нищо. 

Така се съхраняват паметниците в България!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Специални благодарности на Иво Сотиров, от чиито блог научих за самата църква и който любезно ми разреши да ползвам снимките му.

Резюме от доклада на археолозитеГАЛЕРИЯ

  • 1
(Анонимно)
Жалко, последното май е царски портрет. Вярно, че само краката, но както умеем да пазим вече е и по-малко. След турците и гърците, сега сигурно от ЕС ще са виновни, че не умеем да си пазим нешето.

От 1878 проблемът не е в турците и гърците. В ЕС още по-малко.

Виждам, че не са много хората,

(Анонимно)
които се интересуват от съдбата на подобни паметници. За съжаление, такива има много още в България. Една година след Вашето писещение е още по-трагично състоянието. След още една паметникът няма да съществува... Всичко друго е излишно! Имам още много за писане, ама няма смисъл!

(Анонимно)
Ако не бяха турците, тези черкви нямаше да са руини, все пак! Да, все по-малко са хората, които обичат родината и народа си! И да - и гърците, и европейците и те не са без вина, но вие добре познавате българската история, ще се сетите какво имам предвид!

Църква в Горско ново село - 2016 година

Снимки на разрухата от 2016...
https://haiduk-tourist.blogspot.com/2016/11/blog-post_82.html (https://haiduk-tourist.blogspot.com/2016/11/blog-post_82.html)

Edited at 2018-07-05 05:03 (UTC)

  • 1